Zelensky taler ud om Putin: "Jeg tror det vil svække ham betydeligt"

Skrevet af Emil Martesen

26/02/2024
Foto: President's office
Zelensky taler ud om den russiske præsident.

Mest læste i dag

Verdens øjne hviler på konflikten mellem Ukraine og Rusland.

Og nu bringer den ukrainske præsident Volodymyr Zelensky en ny vinkel ind i diskussionen om, hvordan man kan svække den russiske præsidents magt. Det gør han under en pressekonference kaldet 'Ukraine. År 2024', som blev rapporteret på det ukrainske præsidentkontors officielle hjemmeside.

Her delte Zelensky sine tanker om, hvad der kunne mindske Vladimir Putins magt.

Og ifølge Zelensky står en strategi klart frem: at påføre det russiske militær tab i kamp, politisk isolation på den globale scene, intensiveret sanktionspres, og konfiskation af frosne russiske aktiver.

Zelensky lægger ikke skjul på, at alt handler om penge for den russiske diktator:

"For ham (Putin) er penge topprioriteten. Når man lytter til hans budskaber, handler det alt sammen om penge. Han sikrer beskyttelsen af disse penge, selv de frosne aktiver i udlandet", bemærkede Zelensky under pressekonferencen.

Den ukrainske præsident vurderer, at det er afgørende for Putin at bevare russiske forretningsværdier, og derfor kunne et angreb på disse værdier udgøre et betydeligt slag:

"Hvis alle de frosne aktiver og penge overføres til Ukraine ubetinget, tror jeg, det vil svække ham betydeligt", forklarer Zelensky og understreger også sin egen interesse i et sådant udfald:

"Uden blodsudgydelse, men det ville være meget effektivt. Så ville han ringe til alle, ikke bare mig, for at finde en måde at afslutte denne krig på".

Mere end to år er gået siden Vladimir Putin iværksatte sin invasion af nabolandet, en begivenhed der begyndte den 24. februar 2022. Zelenskys ord kaster lys over en kompleks situation, hvor økonomiske sanktioner og politisk isolation bliver set som nøgleelementer i bestræbelserne på at mindske Putins greb om magten, ikke kun i Ukraine, men også på den internationale arena.