Ondt i skulder og overarm

Foto: Shutterstock

Hvis du går rundt og har ondt i din skulder og overarm, så er det formentlig bare en omgang betændelse i senerne. Herunder kan du læse, hvad du kan gøre, hvis du oplever smerter i skulderregionen, og hvordan du slipper af med det.

Det er næsten ligegyldigt hvilket job man har, så har man behov for at kunne benytte sig af sine arme. Derfor kan det være rigtig kritisk, hvis man oplever, at man har ondt i skulder og overarm. Hvad smerterne kan skyldes, hvilke symptomer du vil mærke og hvordan du kan få has med ondt i din skulder og overarm, vil vi kigge på i denne artikel.

Vi anbefaler dog, at du ved smerter i overarm og skulder tager fat i lægen, da det i sjældne tilfælde kan være meget alvorligt.

Hvorfor har jeg ondt i min skulder og overarm?

Din skulder er forbundet med din overarm, og derfor vil smerterne rigtig ofte være forbundet med hinanden. Hvis først armen begynder at gøre ondt, vil din skulder kompensere for dette, og så er det meget normalt, at man også vil opleve smerter grundet overanstrengelse.

Der kan være mange årsager til, hvor man har ondt i sin skulder eller sin overarm, og herunder kan du få et overblik over, hvad der kan være årsag til dette.

  • Senebetændelse – Den største synder og mest hyppige årsag til, at du vil få ondt i din skulder og overarm er senebetændelse også kendt som tendinitis. I 75 % af alle tilfælde med smerter i overarmen og skulderregionen, vil det skyldes en betændelsestilstand i senerne, og det giver smerter i skulderen, som forværres ved bevægelser eller belastninger.
  • Akut betændelse i slimsækken – Cirka 3 % af skulderskader skyldes en akut betændelse i slimsækken, det vil ofte give smerte ved den mindste bevægelse i skulderen.
  • Kronisk slimsækbetændelse – Cirka 10 % af lidelser i skulderen skyldes en kronisk betændelse i slimsækken. Her vil man i en langvarig periode mærke smerter ved bestemte bevægelser og belastninger.
  • Ledkampselbetændelse – Cirka 10 % af skulderlidelser skyldes det, man også kalder en forfrossen skulder. Omkring halvdelen af disse tilfælde skyldes tidligere skader, og gør, at man har en begrænset bevægelighed.

Foruden overstående er det også muligt, at smerterne i din overarm og skulder skyldes skader ved sport eller fald, der kan give blødninger samt knoglebrud.

Ondt i skulder og overarm – Hvordan kan det behandles?

Afhængigt af årsagen til dine smerter i skulder og overarm, kan forskellige behandlingsmetoder være nødvendige. Hvis du på forhånd ved, at du har overanstrenget din arm og skulder i forbindelse med motion eller arbejde, så bør du forholde den i ro.

Er smerterne netop opstået, og oplever du hævelser i området, så kan det være en rigtig god ide at komme is på, så det stopper hævelsen.

Betændelse i senerne som er den største årsag til smerter i skulder og overarm, vil typisk blot have brug for ro. Det kommer efter en overbelastning i skulderen, som forøger blodgennemstrømningen i senen. Det vil få den til at hæve op, og det giver smerterne.

Mange anbefaler gigtmedicin, men det er altså fejlagtigt, da det ikke hjælper ved senebetændelser. I stedet kan man få gavn af binyrebarkhormon enten i pilleform eller som blokade.

Andre behandlinger

Hvis smerten i skulderen og overarmen er meget slem, så kan du overveje at vælge andre behandlingsmetoder. Herunder kan du se de mest effektive former for behandling, hvis du har ondt i skulder og overarm.

  • Fysioterapi – Her kan du få hjælp til træning, der kan forbedre skulderens funktion. Det kræver typisk mange gentagelser med let vægt.
  • Massage – Mange folk har haft gavn af forskellige former for massage, men det er ikke veldokumenteret til at have en beviselig effekt.
  • Selvtræning med et skuldertræningsprogram.

Hvad kan man gøre for at forebygge smerter i skulder og overarm?

Hvis du frygter for, at du er i farezonen for at blive ramt af smerter i din skulder og overarm, så er der flere ting du kan gøre for at forebygge dette. De fleste skulderlidelser vil forsvinde med tiden, men det går hurtigere med en stærk skulder.

Det er især på arbejdspladsen at folk får problemer med skuldrene, men det kan man forebygge på følgende måde:

  • Undgå ensformigt arbejde, og prøv at forbedre din arbejdsstilling.
  • Hold pauser og stræk kroppen ud flere gange i løbet af dagen.
  • Få instruktioner af en læge eller fysioterapeut til at lave øvelser derhjemme, som vil kunne styrke din skulder og dermed forebygge, at du ikke får ondt i skulder og overarm på sigt.

I langt de fleste tilfælde er det ikke noget alvorligt, hvis du mærker smerter i området ved din skulder og overarm. Det tager typisk kort tid, før du vil kunne mærke at smerterne aftager, og så vil du hurtigt komme dig igen.

Mærker du, at smerterne i skulder og overarm ikke aftager, så anbefales det, at du tager kontakt til din læge, så du kan blive kigget på.

 

Dagens Gossip