Folketinget har stemt ja: Så meget mere får kongehuset yderligere

Skrevet af Nicolai Haugsted

2 uger siden

|

30/05/2024
Politik
Foto: Keld Navntoft, Kongehuset ©
Foto: Keld Navntoft, Kongehuset ©
Nu er der flere penge på vej til Frederik, Mary og resten af monarkiet.

Dagens topnyheder

Nu får kronen flere kroner i kassen.

Kongehuset vil fremover modtage en højere apanage, efter et flertal i Folketinget har vedtaget en stigning i den årlige bevilling.

Beslutningen blev truffet torsdag og kommer i kølvandet på tronskiftet i januar.

Det skriver flere medier, heriblandt Se og Hør.

Den nye finansiering omfatter både Kong Frederik, Kronprins Christian og Dronning Margrethe, som offentliggjorde sin abdicering i hendes nytårstale.

Stigningen i apanagen blev varslet to dage før tronskiftet, da regeringen udtrykte ønske om at sikre kongehuset flere økonomiske midler.

Ifølge Ekstra Bladet går apanagen fra at koste danskerne 121,4 til 143,8 millioner kroner. Her kommer 122,9 millioner til at gå til kong Frederik alene.

Apanagen, som er det årlige beløb afsat til kongehuset på finansloven, omfatter også retten til at bruge forskellige palæer, slotte og jagtområder i statsskovene.

Statsministeriet oplyste i 2023, at Kronprins Christian ikke skulle modtage årpenge før sin 21-års fødselsdag, medmindre han blev tronfølger inden da. Med dronningens abdicering og kong Frederiks tiltrædelse er denne betingelse nu opfyldt.

Modtagere af årpenge i den kongelige familie er fritaget for at betale indkomstskat, registreringsafgift og grøn ejerafgift. Denne ordning fortsætter uændret trods den øgede apanage.

Dronning Margrethe annoncerede sin beslutning om at abdicere i sin nytårstale, 52 år efter hun blev dronning i 1972. Hun trak sig formelt tilbage den 14. januar.