Khader: Tyrkiet er ikke værdig til at forhandle EU-plads

Anført af præsident Recep Tayyip Erdogan bevæger Tyrkiet sig i en totalitær retning, og derfor bør den danske regering støtte et forslag om, at EU afbryder forhandlingerne om et tyrkisk medlemskab.

Det mener De Konservatives udenrigsordfører, Naser Khader.

- Jeg er skuffet. Jeg synes, at det er for tamt, at man ikke klart og tydeligt taler med store bogstaver til den tyrkiske regering og præsident, der er ved at bevæge landet væk fra en retsstat og i en totalitær retning, siger Khader.

I kølvandet af det mislykkede kupforsøg i Tyrkiet i juli har præsident Erdogan sagt, at han vil støtte et eventuelt forslag om at genindføre dødsstraf i landet.

På baggrund af den udmelding samt en række udemokratiske indgreb fra Erdogan vil Østrig ifølge Jyllands-Posten stille forslag om, at EU's forhandlinger med Tyrkiet bliver stoppet.

Men den danske regerings linje er, at forhandlingerne skal fortsætte, lyder det fra udenrigsminister Kristian Jensen (V).

- Den røde linje, der hedder dødsstraf, er ikke krydset, siger Kristian Jensen til Jyllands-Posten.

Naser Khader derimod mener, at Tyrkiet og Erdogan allerede har passeret den røde linje.

- Det er jo mere end bare dødsstraf. Der er vilkårlige fængslinger og tortur. Mange tusinde er blevet fængslet, siger Khader.

Han nævner også, at de tyrkiske myndigheder efter kupforsøget har slået hårdt ned på personer fra oppositionen og medier.

- Det er hele pakken, der gør, at Tyrkiet ikke længere egner sig til at være et land, man skal forhandle med optagelse i EU om. Det er landet ikke værdigt til, siger Khader.

Selv om dødsstraf er uforeneligt med et medlemskab af EU, er det ikke utænkeligt, at Erdogan går den vej, mener Khader.

- Det ville ikke overraske mig. Erdogan har islamistiske tendenser, og dødsstraf er en del af den islamistiske pakke, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip