Vildmarksfeber i Sverige

Gummistøvler og vaders. En teltdug, der blafrer blidt. Elge og rådyr for snuden af en. Og store fugle, der lever livet i luften.

Er du til ferie i vildmarken, hvor man kommer langt væk fra glamourøse krav på de sociale medier, stress på arbejdspladsen og støv i krogene i hjemmet, så er der godt nyt i Sverige. 

Øer, søer, et rigt plante- og dyreliv og gamle skove med masser af hemmeligheder kan nu opleves i den nye nationalpark, Åsnen. Det er den svenske regering, der står bag beslutningen om - og skabelsen af - nationalparken. Og der er masser at tage sig til, hvad enten man er på tur med familien, kæresten eller blot vover pelsen på egen hånd. 

De tusind søer, øer, skove og vådområder gør, at hele Åsnen har et rigt fugleliv, og man behøver blot at løfte blikket for at se fiskeørne, andre ørne og lærkefalken. Elge, rådyr, losser og masser af egern myldrer også forbi dig. Og så gør den svenske allemandsret, at man kan sætte sit telt op, næsten hvor man ønsker det. 

"Det er meget glædeligt for os lokale i området, at Åsnens Nationalpark nu er klar til at tage imod besøgende. Der er en lang række aktører i amtet, der har været involveret i arbejdet i løbet af årene og helt frem til i dag”, siger amtsborgmester Ingrid Burman.

For at opleve nationalparkens ø-verden på bedste vis er der brug for enten båd, kano eller kajak, da størstedelen af nationalparken består af vand og ubeboede øer, men man kan også vælge at vandre eller cykle rundt i naturen. Der er flere afmærkede ruter. Nationalparken byder på mange aktiviteter som guidet fuglekiggeri, fisketure med lokalguide og naturskole for børn.  

Hovedindgangen til Åsnen Nationalpark ligger i Sunnanbron, men der er flere indgange, man kan benytte. 

”Åsnen har en værdifuld natur med stor biologisk betydning. I udviklingen af ​​nationalparken har vi bl.a. arbejdet med indgange for at gøre denne enestående natur tilgængelig for alle”, siger Helene Pettersson, viceprojektleder.

Grotte(u)hygge
Nationalparken omfatter store områder i naturreservaterne, Bjurkärr, Toftåsa mose og Vestre Åsnens skærgård og også det sagnomspundne sted, Trollberget. Trollberget er et stort grotteområde med huler og gange, som kan være en helt fantastisk oplevelse i sig selv. 

Den helt rigtigt blåstempling
Når man gradbøjer naturen, er der ikke noget større kvalitetsmærke end nationalparksbetegnelsen. I marts 2018 blev Åsnen Nationalpark godkendt, og blåstemplingen indeholdt også en officiel kvittering på, at områdets naturlige ’værdier’ er unikke og af international interesse.

 

Dagens Gossip