Gyldendal afviser at trække omdiskuteret bog tilbage

Forlaget Gyldendal skriver i en pressemeddelelse, at det står ved udgivelsen af Karina Pedersens bog "Helt ude i hampen".

Det sker, efter at dele af bogens indhold er blevet kritiseret for at være faktuelt forkerte, ligesom flere af de omtalte personer ikke kan genkende sig selv i forfatterens beskrivelser.

Litterær direktør Johannes Riis siger i en pressemeddelelse, at forlaget står ved bogen.

- Bogens undertitel, "Mails fra underklassen", er valgt med omhu - mails er en moderne form for breve, som naturligt er subjektive, og "underklasse" er et bevidst valgt farvet ord.

- Vi betragter bogen som et stærkt personligt vidnesbyrd. Vi antager manuskripter på tekstens præmis og kvalitet, ikke på noget som helst andet.

- Journalistik har andre præmisser, siger Johannes Riis efter at have vendt bogen med forfatteren.

Gyldendal henviser til en artikel i Jyllands-Posten søndag, hvor væsentlige dele af bogens fakta skulle være bekræftet.

Forlaget mener også, at den ligefremme og påtrængende form er et vigtigt argument for at udgive bogen.

- Forfatteren har en stærk stemme i debatten, og hun giver et selvoplevet indblik i nogle miljøer, som ellers ikke kommer til orde, hedder det i pressemeddelelsen.

I bogen omtaler Karina Pedersen sin opvækst i boligbyggeriet Korskærparken i Fredericia.

Hun fortæller, hvordan familien var præget af alkoholmisbrug og kriminalitet, og hun beskriver et miljø, hvor langt de fleste er på overførselsindkomst og aldrig kommer i reel beskæftigelse.

Det modsiges dog af en række personer, som Metroxpress har kontaktet. Søskende, klassekammerater og en nabo har svært ved at genkende beskrivelserne.

Moren selv har over for Jyllands-Posten sagt det samme, selv om nogle af påstandene i bogen efter hendes mening er rigtige.

/ritzau/

 

Dagens Gossip