Hjort finder fem milliarder på at tillade underskud

Regeringens målsætning var egentlig at skabe balance i den offentlige økonomi i 2020.

Men ved at tillade underskud i perioden fra 2020 til 2025 kan regeringen finansiere en mærkbar del af sin 2025-plan.

Det står klart, efter at finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) tirsdag fremlagde finansloven og regeringens Økonomiske Redegørelse.

Beslutningen går dog imod de linjer, som regeringen for lidt mere end et år siden lagde frem i sit regeringsgrundlag.

Her hedder det blandt andet:

- En sund offentlig økonomi er en forudsætning for en stabil økonomisk udvikling, og for at vi ikke efterlader en regning til kommende generationer.

- Derfor vil regeringen tilrettelægge finanspolitikken inden for rammerne af budgetloven, Stabilitets- og Vækstpagten samt Finanspagten.

- Vi vil desuden sikre, at finanspolitikken er holdbar og opfylder målet om mindst strukturel balance på de offentlige finanser i 2020, så vi sikrer tillid til de offentlige finanser og understøtter fastkurspolitikken, hedder det i regeringsgrundlaget "Sammen for fremtiden".

Claus Hjort Frederiksen måtte derfor svare på flere spørgsmål om troværdigheden i, at regeringen nu alligevel at tillader de underskud, man for blot et år siden ville forhindre.

- Det ville ikke være troværdigt, hvis vi ikke havde et mål om balance. Det har vi. Ved at sætte målet i 2025 har vi råd til at bruge penge nu, hvor der virkelig er brug for det, siger Claus Hjort Frederiksen.

Han mener, at det milliardstore "overtræk" i perioden fra 2020 til 2025 netop er med til at sikre, at der ikke efterlades en regning til de kommende generationer.

De ekstra penge gør det ifølge Hjort muligt at sætte gang i en række initiativer i 2025-planen, som vil øge væksten i Danmark til 1,8 procent.

Regeringen finder i første omgang fem milliarder kroner i 2020 på at udskyde målet om balance i økonomien til 2025. Det svarer til en tredjedel af råderummet i 2025-planen på dette tidspunkt.

Dermed er det reelt svært at se Venstres 2025-plan hænge sammen, hvis regeringen ikke havde åbnet for flere år med underskud.

Det er ikke muligt for Finansministeriet at skønne, hvor mange penge beslutningen giver i de følgende år efter 2020. Det skyldes, at man hidtil kun har haft en 2020-plan at sammenligne med. Men også i årene efter 2020 må beslutningen ventes at frigive milliardbeløb til 2025-planen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip