Traumatiseret balkanvetaran får nej til pension i Højesteret

Halvanden måneds krig i Bosnien tilbage i 1996 ændrede tilværelsen for en daværende dansk soldat. Efter hjemkomsten blev han ramt af angst og søvnbesvær. Det er blevet anerkendt som en arbejdsskade.

Men hvor andre soldater i lignende situationer har ret til en særlig pension fra Forsvaret, en såkaldt tilskadekomstpension, så må den traumatiserede balkanveteran kigge langt efter et økonomisk plaster på sit psykiske sår.

Tværtimod skal manden betale 100.000 kroner til Forsvarsministeriet. Pengene skal dække ministeriets udgifter til sagsomkostninger for at føre sagen for Højesteret.

Det er Højesteret - landets øverste domstol - som onsdag har afsagt endelig dom i sagen. Dommen er en stadfæstelse af en landsretsdom fra september i fjor.

Under sin krigstjeneste i Bosnien var soldaten overenskomstansat. På det tidspunkt kunne overenskomstansatte ikke få udbetalt den særlige pension. Den slags var forbeholdt tjenestemandsansatte.

I august 1996 bestemte Folketinget, at de to grupper af ansatte ikke skulle behandles forskelligt på baggrund af deres ansættelsesforhold.

Men den lov trådte først i kraft, mere end et halvt år efter, at balkanveteranen havde gjort tjeneste i Bosnien. Og loven virker ikke med tilbagevirkende kraft.

Det har Forsvarsministeriet hele tiden hævdet, og nu har både Østre Landsret og Højesteret givet ministeriet ret.

/ritzau/

 

Dagens Gossip