Smerter i lysken højre side

Foto: Shutterstuck

Smerter i lysken højre side kommer typisk af fysisk aktivitet. Der kan dog være andre årsager til, at du har smerter i lysken, og dem får du et overblik over herunder.

Smerter højre siden af lysken kan være utrolig ubehageligt, og det kan nedsætte din bevægelighed. De fleste årsager til smerter i lysken skyldes ofte skader ved sport eller en overbelastning. Derfor vil der typisk ikke være nogen alvorlig årsag til, at du har smerter i den højre side af lysken, men det er altid godt at være på den sikre side.

Vi har derfor taget et kig på, hvad der kan være årsagen til smerter i lyske højre side, hvilke symptomer der er, og hvordan du kan komme dig over smerterne igen.

Hvad er årsagen til smerter i lysken højre side?

Lysken er det område mellem dine hofter, din mave og lår. Lysken består af hele fem muskler, og de arbejder alle for at flytte dit ben.

Derfor vil langt de fleste smerter i lysken skyldes, at du har overbelastet dit ben, laver en overstrækning eller presset det for langt ud i forbindelse med sport. Nogle gange kan smerter i lysken også skyldes en forkert kropsholdning.

Er der ikke tale om smerter i forbindelse med fysisk aktivitet, så kan smerter i lysken højre side også skyldes brok i lysken. Brok i lysken opstår ved at væv skubber sig igennem et punkt i lysken. Det skaber en klump, og det vil medføre smerter.

Der er dog intet farligt ved brok i lysken, men er det kraftige og vedvarende smerter, så kan det være nødvendigt med en operation.

Andre årsager til smerter i lysken

Der kan være flere årsager til, at du får smerter i lysken. Herunder kan du se andre årsager, der dog ikke er særligt almindelige.

  • Tekstikelkræft
  • Forstørrede lymfeknuder
  • Inflammation
  • Ovariecyster
  • Klemt Nerve
  • Urinvejsinfektion.

Hvordan behandles lyskesmerter?

Lyskeskader kommer oftest i forbindelse med sport, hvor man overstrækker lysken. Det er især fodboldspillere, der får problemer med lysken. Smerter i lysken kan både opstå akut, men det kan også stå på i over en længere periode, hvor det vil kræve behandlinger.

  • Akutte smerter i lysken – Hvis dine smerter i lysken er opstået akut, så vil det bedst behandles med hvile og ro. Er smerten netop opstået, så vil det være en god ide at køle lysken ned, så det kan stoppe eventuelle hævelser. Dette er dog ikke en behandling, men en god måde at begrænse omfanget af skaden.
  • Ved længerevarende smerter i lysken – Har smerterne i lysken været der igennem en længere periode, så kan det være en god ide at søge professionelt hjælp. En fysioterapeut bør være den rette til at hjælpe dig med den rette genoptræning, så din lyske kan styrkes. Er der opstået en betændelsestilstand i lysken, vil fysioterapeuten også kunne hjælpe med ultralydsmassage, som kan stoppe betændelsen.

Kan man selv behandle smerter i lysken?

Når man begynder at mærke de første tegn på smerter i lysken højre side, så bør man omgående stoppe det, man er i gang med. Lysken er et forholdsvis tyndt og svagt område, så det bliver kun værre i takt med, at du fortsætter motionen.

Mærker du smerter i lysken, bør du omgående stoppe og give det ro. Selv hvis du ikke har smerter i lysken, når musklen varmes op, så er der en pæn risiko for, at du alligevel forværrer skaden.

Du kan derfor selv behandle smerter i lysken på to måder.

  1. Giv din lyske fuldstændig ro. Husk at køl den ned, hvis smerten er akut.
  2. Stille og rolig genoptræning af muskulaturen. Hvis du mærker den mindste ømhed under træningen, så stop. Start altid ud med lidt vægt, og øg derefter gradvist.

Du behøver dog ikke sidde i sofaen og kukkelure, fordi du har smerter i lysken højre side. Du kan stadig dyrke motion, så længe det er former, hvor du ikke belaster lysken. Det kan være cykling eller en god svømmetur.

Bør man søge læge ved smerter i lysken?

I første omgang bør det sjældent være nødvendigt at søge læge, hvis du oplever smerter i lysken. Det mest almindelige er, at de er opstået efter fysisk aktivitet, og så går det typisk væk af sig selv ved hvile.

Hvis du mærker, at smerterne står på i længere tid, så er det dog en god ide, hvis du opsøger din egen læge, så i kan få diagnosticeret, hvorfor du har smerter i din lyske. Hvis længe udelukker de mere seriøse årsager, så vil du typisk få en henvisning til en fysioterapeut, der kan hjælpe dig med at få fjernet smerterne og styrket din lyske, så der er en mindre risiko for, at du vil opleve smerter i lysken højre side igen.

 

Dagens Gossip