Smerter i venstre side af underlivet

Foto: Shutterstock

Det kan være utroligt generende at gå rundt med smerter i venstre side af underlivet. Herunder har vi taget et kig på, hvad årsagen til det kan være, hvordan du får bugt med smerterne, og hvornår du bør søge læge.

Hvis du mærker smerter i venstre af side af underlivet, så skal du i langt de fleste tilfælde ikke være bekymret for, at det er noget alvorligt. Alligevel vil det være en god ide at søge læge, så i sammen kan få diagnosticeret, hvad det er det, er forsager smerterne i den venstre side af underlivet.

Herunder kan du få et overblik over, hvad der kan forsage underlivssmerter, hvordan symptomerne føles og hvad du kan gøre, for at få stillet dine smerter.

Hvor kommer underlivssmertene fra?

Underlivssmerter kan komme fra forskellige dele af kroppen. Hvor de kommer fra afhænger også ofte af dit køn, da kvinder i løbet af deres levetid hyppigere vil mærke smerter i deres underliv grundet deres menstruation.

Derfor vil smerterne i underlivet kunne stamme fra den nedre del af maven eller selve kønsorganerne hos kvinden.

Hos begge køn er det muligt, at smerterne kan stamme fra urinblære, urinleder eller fra selve tarmsystemet.

Hvis man mærker kroniske smerter i underlivet, så skyldes det ofte muskelspændinger i selve underlivet. Det er især spænding eller myoser i ileopsoasmusklen, der kan volde smerter i venstre side af underlivet. Denne muskel går ud fra ryggen og ned til indersiden af bækkenet, hvor den hæfter sig fast på indersiden af lårbenshalsen. Hvis denne muskel er overspændt, kan det skyldes smerterne, og så kan en tur til massøren faktisk hjælpe.

Hvad er den typiske årsag til smerter i venstre side af underlivet?

Som tidligere nævnt kan der være mange forskellige årsager til, hvorfor man pludselig er begyndt at få smerter i venstre side af underlivet. Her kan du se hvilke årsager, der kan være skyld i smerterne, og så har vi valgt at uddybe dem, hvor der er størst sandsynlighed for, at smerterne stammer fra.

 • Menstruation
 • Muskelspændinger
 • Urinvejsinfektion
 • Spontanabort
 • Rumperet cyste på æggestokken
 • Blindtarmsbetændelse
 • Underlivsbetændelse
 • Betændelse i udposning af tyktarm
 • Svangerskab uden for livmoderen
 • Komplikation til muskelknude
 • Nyresten

Hvis smerten i venstre side af underlivet er tålelig, så tyder det på, at det kan skyldes enten muskelspændinger, betændelsestilstand eller hvis du er kvinde, så kan det skyldes din menstruation, der enten er der eller er lige på trapperne.

Hvis du har hyppig vandladning, hvor der kun kommer en smule ad gangen, så kunne det godt tyde på en omgang urinvejsinfektion/blærebetændelse. Hvis der er svie ved vandladningen eller eventuelt blod, så er det næsten med garanti dette.

Hvis smerten først er opstået og du langsomt mærker, at den flytter sig op i den øverste del af maven i højre side, så kunne det godt tyde på, at du er blevet ramt af blindtarmsbetændelse. Hvis dette er tilfældet, vil du typisk få feber og føle dig syg.

Hvis du ofte har smerter i venstre side af underlivet, så kan det være muskelspændinger i underlivet, der er skyld i dine smerter. Det kan blandt andet være på grund af holdningsfejl i ryggen eller en underlivssygdom. Mærker du ofte smerter i underlivet, og det ikke er forbundet med din menstruation, så bør du søge læge med det samme, så du kan blive udredt.

I yderst sjældne tilfælde kan smerter i underlivet skyldes kræftsygdomme. Fælles for disse kræftsygdomme er dog, at de vil medføre gener som vægttab, manglende appetit samt blødninger fra underliv- og/eller endetarm.

Hvad kan man gøre mod smerter i venstre side af underlivet?

Det du kan gøre mod dine smerter i underlivet, afhænger af flere forskellige ting. Er det akutte opstået smerter eller er det kroniske smerter.

 • Hvis det er akutte opstået smerter, så kan du typisk tage det værste med smertestillende. Her anbefales paracetamol, som kan hentes uden recept hos et hvert apotek i Danmark. Hvis smerterne fortsætter, bør du dog omgående søge læge
 • Er det i stedet kroniske smerter i underlivet, som du har mærket i en længere periode, så kan det være noget så simpelt som kropsholdningen, der skal ændres eller gode arbejdsstillinger.
 • Det kan anbefales, at du prøver nogle forskellige udspændingsøvelser i det område, hvor du mærker smerterne, da det kan være myoser, der sidder og driller.

Skal man søge læge ved smerter i underlivet?

Hvis du først lige har mærket smerterne, og de ikke aftager indenfor den første dag, og du ved, at det ikke er i forbindelse med din menstruation, så bør du søge læge. Det er langt fra sikkert, at dine smerter i venstre side af underlivet er farlige, men hellere gå en gang for meget til lægen end for lidt.

Lægen vil typisk stille dig nogle forskellige spørgsmål, og derefter foretage en undersøgelse.

 

Dagens Gossip