10 tegn på diabetes: Disse symptomer må du aldrig ignorere

Diabetes symptomer: Foto: Shutterstock

Diabetes, eller sukkersyge som det også kaldes, er en meget udbredt sygdom, som adskillige danskere lider af. Mange er dog også diabetikere uden at vide det. Her kan du læse om 10 symptomer på type 2 diabetes.

Ifølge tal fra Diabetes Foreningen har intet mindre end 320.545 danskere diabetes, hvilket svarer til 1 ud af 18 danskere.

Der findes dog også rigtig mange, som ikke aner, at de faktisk har - eller er på vej til at udvikle - diabetes, og det kan vise sig at være farlig. Omkring 60.000 danskere aner nemlig ikke, at de går rundt med type 2-diabetes, mens 300.000 danskere vurderes at have forstadie til diabetes (prædiabetes).

Diabetes symptomer

Diabetes symptomer: Foto: Shutterstock

Når man har diabetes - også kaldet sukkersyge - er ens sukkerindhold i blodet øget ud over det normale. Dette skyldes enten at bugspytkirtlen ikke producerer tilstrækkeligt af hormonet insulin, eller at kroppens celler ikke responderer på det producerede insulin.

Tre syper diabetes

Der findes tre typer diabetes, hvorfra diabetes 1 og diabetes 2 er de mest udbredte.

 • Type 1-diabetes: Skyldes at kroppen ikke producerer nok insulin. Det kræver injektioner af insulin eller anvendelse af en insulin pumpe.
 • Type 2-diabetes: Skyldes insulinresistens hvilket vil sige, at kroppens celler ikke kan udnytte insulin.
 • Gestationel diabetes. Denne type diabetes opstår når gravide kvinder uden tidligere sukkersyge udvikler for højt blodsukker. Kan være forgænger til udvikling af type 2-diabetes.
Diabetes symptomer

6 tegn du ikke må ignorere:

Type 2 Diabetes er den mest udbredte af de tre og udgør ca. 80 procent af det samlede antal diabetikere. Sygdommen kan ramme både børn og voksne, tykke og tynde og hele 290.000 danskere har fået diagnostiseret typen 2-diabetes.

Type 2 diabetes

Er man klar over, at man lider af diabetes 2, er man langt bedre stillet end de mange danskere, der har type 2-diabetes uden at vide det. Det skyldes, at man med den rette behandling kan passe godt på sit helbred og undgå følgesygdomme. Det gøres primært ved at holde sit blodsukker så tæt på normalt som muligt.

Diabetes symptomer

Diabetes symptomer: Foto: Shutterstock

Er man én af de cirka 60.000 danskere, der ikke ved, at man lider af type 2-diabetes, så kan det af gode grunde være svært at handle i tide, inden sygdommen bliver diagnosticeret.

Ofte bliver den kun opdaget ved en tilfældighed, fordi man har opsøgt sin lægen med et symptom, der senere viser sig at være en komplikation til diabetes, der har udviklet sig til type 2.

Diabetes symptomer

Disse symptomer opstår, når ens blodsukker stiger, og derfor bør man være opmærksom på følgende klassiske symptomer på diabetes 2:

 1. Træthed 
 2. Kvalme
 3. Føleforstyrrelser
 4. Tørst
 5. Hyppig vandladning
 6. Kløe - især i skridtet
 7. Synsforstyrrelser
 8. Infektion i hud og slimhinder
 9. Vanskelig heling af sår
 10. Utilsigtet vægttab

Er du i risikozonen?

Samtidig findes der også en række tegn på, at man kan være risikozonen for at udvikle diabetes.

Læs også

6 tegn du ikke må ignorere: Sådan fortæller din krop dig, at et mavesår er på vej

Seks tegn på, at man er i risikozonen for at udvikle diabetes

 1. En BMI over 25
 2. Diagnosticeret diabetes under graviditet
 3. Et taljemål på mere end 88 centimeter
 4. Diabetikere i den nærmeste familie (arvelighed)
 5. Mangle på motion
 6. Forhøjet blodtryk
 

Dagens Gossip