5:2 Kuren

12/08/2018 18:13

webmaster

Sundhed
5 2 Kuren
Alt hvad du skal vide om 5:2 Kuren.
5:2 Kuren har længe været en populær slankekur. Dels rummer den en række helbredsmæssige fordele, ud over vægttab, og dels er den relativt let at overholde. Læs, hvordan du let kommer i gang her.

Mest læste i dag

Det er ikke uden grund, at 5:2 Kuren er blevet så populær – for her er endelig en kur, der ikke forudsætter, at du skal være udstyret med en vilje af stål for at kunne få gavn af den på sigt.

5:2 kuren

5:2 Kuren er skabt af den engelske læge Michael Mosley, der også er videnskabsjournalist og bl.a. har lavet en række udsendelser om sundhed.

I en af dem undersøgte han helbredsfordelene ved faste, og det gav ham idéen til 5:2 Kuren, der siden har taget verdenen med storm, og fået hans bog placeret solidt på bestsellerlisten i Storbritannien.

Det viser sig nemlig, at kroppen ikke bygget til at indtage og fordøje mad konstant, som vi ellers gør i den vestlige verden. Den har brug for en pause i ny og næ, hvor den kan fokusere på at nedbryde gamle og ødelagte celler og give grobund for nye og friske celler. 

De, der overholder kuren til punkt og prikke, taber ofte et halvt kilo om ugen uden at føle, at de konstant lever på en slankekur.

Derfor skal du prøve 5:2 Kuren

Udover selve vægttabet rummer 5:2 Kuren også andre fordele.

  • Den er let at indarbejde i hverdagen.
  • Den er relativ let at overholde.
  • Fasteperioderne hjælper med at beskytte kroppen mod eksempelvis højt blodtryk, højt kolesterol, insulinresistens og type 2 diabetes.
  • Du behøver ikke føle dig frarøvet oplevelser og lækkerier, som ved de fleste andre kure.
  • Du kan have et socialt liv uden at ende med dårlig samvittighed 

Sådan fungerer 5:2 Kuren

Kuren går ud på, at du spiser en normal kost i 5 dage og faster moderat i 2 dage, hvorefter du igen kan gå tilbage til at spise i 5 dage.

På dage hvor du faster, må du max. indtage 500 - 600 kalorier i døgnet, og det betyder, at de fleste mennesker opnår et relativt hurtigt vægttab.

Er du kvinde, må du max. få 500 kalorier.

Er du mand må du få op til 600 kalorier.

Men du skal være opmærksom på, at det at spise normalt i 5 dage selvfølgelig ikke betyder, at du så bare kan leve af kage, slik og fastfood alle de dage, hvor du ikke faster.

At spise normalt betyder, at du spiser en almindelig sund kost de resterende dage, men at der er plads til at du kan skeje ud, deltage i sociale arrangementer og andre ting, der hører til i et normalt liv.

Du kan således vælge at faste mandag og tirsdag og så leve normalt resten af ugen.

De dage du faster, bestemmer du selv, hvornår du vil indtage dine 500 eller 600 kalorier.

For nogle passer det bedst om morgen, og for andre er det frokosten eller aftensmaden, der er det vigtigste måltid på dagen. Se vores guide på sund morgenmad her.

Det der kan være ulempen ved kuren er, at du jo selvfølgelig i nogen grad er nødt til at tælle kalorier, medmindre du investerer i en af de opskriftsbøger, der er lavet om 5:2 Kuren.

Og for nogle er det også lidt af en udfordring at skulle begive sig ud i faste, når man lige siden barnsben har fået at vide, at man skal spise morgen, middag og aften som minimum.

Tankerne kommer let til at kredse om mad, og det bliver ikke lettere, hvis man er nødt til at lave mad til sine børn eller sidde med til bords, når resten af familien sætter sig ved morgen- frokost- eller middagsbordet.

Eller når kantinen fylder hele virksomheden med duften af friskbagt kage.

Men så må man ty til at drikke noget ekstra vand, indtil sultfornemmelsen er drevet over. 

Man kan måske passende udnytte den slags tidspunkter til at gå en tur, mens familien eller kollegaerne spiser, hvis man har mulighed for det, eller man kan få noget ekstra arbejde fra hånden.

Er du tvunget til at sidde med ved bordet af den ene eller den anden grund, så trøst dig med, at sult kommer og går. 

Den øges ikke konstant, og det er altså en relativ kort periode, som du skal affinde dig med at være sulten i, for du må jo godt spise lidt.

Sulten er ikke farlig, heller ikke selvom maven måske knurrer lidt, og de helbredsfordele, som kuren giver, er jo nok værd at ofre et måltid eller to på.