Advarsel fra Sundhedsstyrelsen: Gå til læge, hvis du får blodfortyndende medicin

Mange danskere får blodfortyndende medicin.

Nu oplyser Sundhedsstyrelsen, at de personer, som har skiftet medicin, bør få tjekket deres blods evne til at størke hos egen praktiserende læge en af de nærmeste dage.

- Sundhedsstyrelsen har for nylig besluttet, at apotekerne ikke længere må udlevere den blodfortyndende medicin af mærket Warfarin Orion i stedet for medicin af mærkerne Marevan eller Waran, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Anbefalingerne kommer efter, at Sundhedsstyrelsen har fået flere indberetninger fra patienter, som efter at have skiftet medicin fra Marevan til Warfarin Orion har oplevet en stigning i deres INR-værdi.

Stigende INR-værdier kan være forbundet med en øget risiko for blødninger.

Derfor opfordrer Sundhedsstyrelsen de muligt berørte danskere til at gå til lægen snarest muligt:

- Patienter, der er skiftet fra Marevan eller Waran til Warfarin Orion, skal sørge for at få kontrolleret deres blods evne til at størkne – den såkaldte INR-værdi – hos lægen en af de nærmeste dage, hvis de endnu ikke har fået målt deres INR på den nye behandling. Det samme gælder patienter, der er skiftet fra Warfarin Orion til Marevan eller Waran, og som ikke har fået tjekket INR efter skiftet.

- Patienter, der er i behandling med Warfarin Orion, og som har fået kontrolleret, at deres INR-værdier er stabile med Warfarin Orion, kan fortsætte behandlingen uden at foretage noget ekstraordinært.

Styrelsen understreger, at risikoen for komplikationer er lille. Anbefalingen er derfor foretaget ud fra en "forsigtighedsbetragtning".

Samtidig er det dog vigtigt, at patienter ikke uden aftale med en læge stopper med eller ændrer den aftalte dosering på den blodfortyndende medicin, da det kan give en øget risiko for blodpropper eller blødning.

Kontakt din læge, hvis du har spørgsmål til din behandling.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip