Advarsel: Lad ikke baby sove i din seng - spædbarn mistede livet

En få måneder gammel dreng døde, da han sov i samme seng som sin mor. Retsmedicineren, der undersøgte ham, advarer nu forældre om at dele seng med deres babyer, da man risikerer vuggedød. Se hvordan det er sikrest for dit barn at sove her.

Også i Danmark advarer man mor og far om at dele seng med den lille ny.

Lille newzealandske Astyn Ioata på fem en halv måneder havde været vågen kl. 4.30 om natten for at blive ammet, og mor og barn faldt herefter i søvn. Da moderen vågnede kl. 8, fandt hun lille Astyn med hovedet nedad. Han var blå i ansigtet.

Udmattet rakte babyen sin arm mod moderens ansigt, inden han åndede ud i hendes arme.

Læs også: Lille dreng mistede livet: Sådan redder du dit barn

Han gik bort i 31. marts 2012, og nu har retsmediciner Ian Smith offentliggjort sin rapport om dødsfaldet.

- Jeg må gentage den bøn fra retsmedicinere til familier om at udrydde usikre sovemiløer med børn, siger han ifølge stuff.co.nz.

Han fortæller, at moderen troede, at hun forebyggede vuggedøden ved at sove med sin baby, men i virkeligheden er det farligere at sove i samme seng som barnet.

Også danske forældre bliver advaret mod at dele seng med deres spædbørn.

Helen Lyng Hansen står bag netsundhedsplejersken.dk og bogen Helens bog om børn og søvn. 

- Især de første tre måneder er risikoen for vuggedød øget ved samsovning, siger hun til Dagens.dk.

Hvis man vælger at sove sammen med sit barn, så skal barnet have lige så meget plads at sove på, som hvis det sov i sin egen seng. Og barnet bør ikke sove mellem sine forældre. Det betyder, at sengen skal være bred, gerne mindst 180 cm, siger hun.

Hun forklarer videre, at det er bedst, hvis man sover på én stor madras, så barnet ikke risikere at komme i klemme mellem to madrasser. Samtidig skal barnet have sin egen dyne, som den let kan sparke af, hvis det bliver for varmt.

Er man overvægtig eller tager sløvende medicin, bør man ikke dele seng med sit barn, da der så er endnu større risiko for, at barnet kommer i klemme.

- Det sikreste sted for barnet at sove er i egen seng, siger Helen Lyng Hansen.

Det er derfor en god idé, hvis man om natten kan amme sit barn og derefter lægge barnet over i egen seng, hvor barnet så kan sove videre, indtil det igen skal ammes, lyder det fra netsundhedsplejersken.

Det er også en god ide, at barnet sover i samme rum som mor og far, da forældrenes lyde er med til at holde barnet i gang.

I Danmark er der tre retningslinjer, der skal forebygge vuggedød:

- Læg altid spædbarnet til at sove på ryggen

- Undgå rygning i graviditeten og undgå at spædbarnet udsættes for tobaksrøg efter fødslen

- Undgå at barnet får det for varmt, når det sover

 

Dagens Gossip