Advarsel til forældre: Vintertøj gør autostole til rene dødsfælder

Danskerne går meget op i sikkerhed, når det kommer til deres børn. Men på et punkt fejler 38% af forældrene – er du en af dem?

Det er blevet koldt, og os forældre vil det bedste for vores børn. Vi giver dem flyverdragt og dunjakke på ud – men også i bilen når vi kører til og fra børnehaven, eller når vi tager på tur i skoven med hele familien. Det er praktisk, og vi er sikre på, at barnet ikke fryser.

Det er dog her, at 38% af de ellers så sikkerhedsbevidste forældre fejler. For det store vintertøj fylder godt i autostolen, og det kan ikke lade sig gøre at stramme selerne, som man skal. Vinterovertøjet gør, at man typisk mangler at stramme selerne de sidste 5-7 cm. ind, så barnet faktisk sidder korrekt fast, og risikoen for fatale følger stiger pr. manglende cm. Det skriver autostol.dk.

Læs også: Forskere gør chokerende opdagelse: Tandpasta kan give dig kræft

Selvom selerne føles stramme om barnet, så bliver luften inde i overtøjet mast ud under en kollision. Barnets vægt øges markant, og alt overtøj bliver mast fladt, og de 5-7 cm. kan være årsagen til, at kollisionen ender tragisk for dit barn.

Ekspert på området, Kristian Konradsen fra Autostol.dk, fortæller følgende om vintertøjsfælden:  

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

- Risikoen for fejlmontering af barnet og løse sele er tilstedet hele året, og altid noget man bør være opmærksom på. Men det er her i vintermånederne, at jeg oplever de fleste fejl, da mange forældre ikke tænker over det store overtøj – selerne sidder jo stramt. Men den vægtforøgelse barnet bliver udsat for ved en kollision er på flere hundrede procent, og det presser altså luften ud af selv den tykkeste flyverdragt.

Den vægtforøgelse, som Kristian Konradsen nævner, betyder, at et barn på bare 12 kilo vil ved en kollision med 65 km/t. kommer til, at veje 400 kilo eller det samme som en bjørn! Øges farten med 20 km/t vejer barnet nu det samme som en ko på 681 kilo. For at illustrere dette kan du afprøve denne beregner - hvor du også finder gode råd til montering.

Fire gode råd om montering af børn i autostolen:
1. Selerne skal strammes, så der kun lige er plads til en flad hånd mellem barnet og selerne.

2. Giv aldrig dit barn stort overtøj på som flyverdragt og dunjakke.

3. Ryk forsæderne så langt frem som overhoved muligt, så der er god plads til barnet.

4. Ved selepuder (med/uden ryglæn) er det ekstrem vigtigt med korrekt seleføring. Dvs. at selen skal gå ned over skulderen og henover hoften – lad aldrig dit barn tage selen under armen.

 

Dagens Gossip