Astma kan snart høre fortiden til

En forsker kalder det en banebrydende opdagelse.

I øjeblikket kan man kun reducere generne ved astma. Men et nyt gennembrud i forskningen om sygdommen giver håb om, at den helt kan kureres i fremtiden.

Forskere ved University of Southhampton har opdaget et gen kaldet ADAM33, som kan være det gen, der medvirker astma ved at indsnævre luftvejene. Genet lukker luftvejene ved at få kroppen til at producere et enzym, som normalt hjælper med at genopbygge skadede muskler.

For astma-ramte går enzymet dog “amok” og laver nye muskler og blodkar, hvor kroppen egentlig ikke behøver dem. Tidligere troede man, at forsnævringen i luftvejene primært skyldtes allergener - eksempelvis pollen.

Men forskerne mener nu, at selvom pollen og andre allergener måske forværrer astma, er det genet, der er den største synder.

Eksperimenter blev udført på mennesker og mus. Ved at irritere svælget med støvmider hos mus, der havde fået “slukket” for genet, og andre mus, som havde genet, fandt man ud af, at støvmider ikke påvirkede mindre, hvis genet ikke forsnævrede luftvejene.

Læs også: Udbredt sygdom forhindrer kvinder i at blive gravide

- Vi tror, at hvis man blokerer ADAM33 fra at gå amok eller man stopper dets aktivitet, hvis det går amok, kan astma forhindres, siger professor Hans Michel Haichi, der kalder opdagelsen banebrydende.

Mellem 250.000 og 300.000 voksne danskere lider af astma ifølge Astma-Allergi Danmark.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

 

Dagens Gossip