Dansk forskning: Folk med disse uddannelser er oftest psykopater

Nils Würtzenfeld

377 uger siden

|

03/05/2017
Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvis du synes, at din chef er skingrende skør, så er der måske noget om det. Især hvis vedkommende arbejder inden for et af disse fag.

Dagens topnyheder

I mange film og serier portrætteres chefer, forretningsmænd og virksomhedsledere ofte som vanvittige, maniske eller deciderede psykopater/sociopater.

Nu viser en undersøgelse fra Aarhus Universitet imidlertid, at de filmiske fordomme måske ikke er så langt fra virkeligheden. Det skriver Independent.

For i undersøgelsen, som er foretaget blandt 400 studerende på Aarhus Universitet, er de elever med flest psykopatiske træk mest tilbøjelige til at læse handel og økonomi.

Studiet er netop offentliggjort i tidsskriften Personality and Individual Differences, og for at nå frem til et resultat, har man benyttet personlighestesten ’the dark triad’.

Triad betyder tre, og som navnet antyder, så beskæftiger den mørke triade sig med de tre negative typer; narcissister, manipulatorer samt psykopater. 

Undersøgelsen blev dog kun foretaget blandt elever, der enten læser psykologi, handel, økonomi, jura og statskundskab.

Undersøgelsen blev foretaget ved studiestart, så forskerne kunne se på, hvilke type mennesker der var tiltrukket af de forskellige studier.

Mens handels- og økonomistuderende viste sig at være dem, som ifølge ’the dark triad’-testen udviste flest psykopatiske træk, så kom jura ind på en tredjeplads. Psykologistuderende scorede væsentligt lavere end de tre andre i testen, og det samme gjorde elever på statskundskab.

Som konklusion peger forskerne på, at personlighedstræk i den grad spiller ind på, hvilke studie - og i længden hvilket job - man vælger.

Tilsvarende fandt et udenlandsk studie sidste år frem til, at personer der studerede handel og økonomi, også er de mindst behagelige at være sammen med i sociale sammenhænge.

Læger advarer: Dette ene tegn på en hjerneblødning kan være livsfarligt at ignorere