Forside Sundhed Disse 3 livsstilsfaktorer driver stigningen i kræfttilfælde blandt personer under...

Disse 3 livsstilsfaktorer driver stigningen i kræfttilfælde blandt personer under 50 år

Disse 3 livsstilsfaktorer driver stigningen i kræfttilfælde blandt personer under 50 år
Shutterstock

Der ses en klar stigning i antallet af kræfttilfælde blandt personer under 50 år – og det skyldes især tre livsstilsfaktorer.

Lige nu læser andre

En analyse fra Cancer Research UK, der er baseret på data fra National Health Services fra de seneste 50 år, afslører både gode og bekymrende nyheder.

Antallet af kræftrelaterede dødsfald er faldet med over en femtedel, men samtidig er antallet af mennesker, der får konstateret kræft, steget med 50 procent.

Denne stigning rammer særligt unge, der her er defineret som personer under 50 år. Blandt aldersgruppen 20-49 år er antallet af kræfttilfælde steget med hele 23 procent siden 1990’erne.

Forskere forsøger stadig at finde ud af, hvorfor unge i stigende grad rammes så hårdt. Men de har allerede identificeret tre sandsynlige faktorer: overvægt, dårlig kost og fysisk inaktivitet.

Læs også

En separat undersøgelse med fokus på stigningen i tyktarmskræft blandt unge viste, at over en tredjedel af deltagerne i studiet var overvægtige.

På en konference arrangeret af American Society of Clinical Oncology i Chicago udtalte Dr. Jessica Paulus, at forekomsten af overvægt er betydeligt højere hos patienter med tidlig kræftdebut end hos patienter, der får konstateret kræft i en mere ‘normal’ alder.

“Vi ved, at det værste for overlevelse er at få stillet diagnosen i et fremskredent stadie. Screening er virkelig vigtig for alle patienter, men vi ser en tydelig ulighed blandt yngre patienter, når det gælder, hvornår kræften opdages,” sagde hun til Oncology News Central.

Kosten spiller også en mulig rolle i stigningen blandt unge kræftpatienter. Dette har professor Neil Iyengar fra Memorial Sloan Kettering Cancer Centre i New York udtalt sig om til Mail Online.

“Vores tarmmikrobiom er ekstremt følsomt over for, hvad vi spiser. Hvis mikroplast eller kemikalier ændrer mikrobiomet, kan det bidrage til risikoen. Det er aldrig for tidligt at starte med sunde kost- og motionsvaner,” sagde han.

Han advarede også om risici forbundet med visse drikkevarer. Mange tænker på ultra-forarbejdede fødevarer og sukkerholdig mad som problematiske, men glemmer ofte, at drikkevarer kan have samme negative egenskaber.

Interessant nok er én velkendt risikofaktor for kræft ikke den primære årsag til stigningen blandt unge – nemlig rygning. Eksperter har registreret et fald i rygningsrelaterede kræftformer på tværs af næsten alle aldersgrupper.

På trods af den voksende mængde kræfttilfælde blandt unge fremhæver den seneste rapport fra Cancer Research UK, at vi lever i en slags ‘gylden tidsalder’ for kræftdiagnostik og behandling. I dag overlever én ud af to kræftpatienter mindst 10 år efter diagnosen.

Til sammenligning var det kun én ud af fire i 1970’erne. En lang række forskere arbejder desuden fortsat på at forbedre både forebyggelse og behandling yderligere.

Læs også

Ads by MGDK