Eksperter: Stop med at have dette på i sengen

15/09/2023 07:28

Henrik R

Sundhed
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Ifølge eksperter kunne du ligeså godt ligge i toiletkummen, fordi der ville være færre bakterier.

Mest læste i dag

En gruppe eksperter opfordrer til, at man stopper med at have urene sokker på i sengen. De har nemlig opdaget, at sokkerne ofte indeholder samme bakterier, som findes i kakerlakker og deres afføring.

Eksperterne udførte en undersøgelse, hvor de spurgte 1.017 personer om deres sovevaner. I denne forbindelse opdagede de, at hele 18% af de adspurgte personer har sokker på, når de sover.

Omkring 70% af disse personer skifter ikke engang til et rent par inden sengetid. Derimod sover de iført de samme sokker, som de har haft på hele dagen.

Forskerne lavede en række prøver at sokker, som havde været brugt fra kl. 07 til kl. 23. I denne forbindelse fandt de ud af, at halvdelen af dem indeholdt pseudomonas aeruginosa, som er en type bakterier, der forårsager infektioner hos mennesker.

"Det inficerer typisk luftvejene, urinvejene og forårsager infektion i lungerne," udtaler eksperterne ifølge New York Post.

"Det kan nemt spredes til ting, der bliver forurenet og ikke er ordentligt rengjort."

De opdagede også, at nogle sokker var mere snavsede end fjernbetjeninger, hvilket er noget af en præstation. Mange af dem har nemlig vist sig at være mere 'snavsede end et toilet'.

Ifølge National Institutes of Health er pseudomonas aeruginosa almindeligt forekommende i kakerlakker og deres afføring.

Pseudomonas aeruginosa spredes let, så personer, der sover med sokker på, kan derfor ende med at overføre bakterierne til deres sengetøj, hvilket i høj grad øger risikoen for infektion.

Eksperterne tilføjer, at fødderne har omkring 250.000 svedkirtler, hvorfor fugt opbygges i de snavsede sokker. Dette kan i sidste ende forårsage fodsvamp.

Hvis man ønsker at sove med sokker på om natten, bør man derfor sørge for at tage et nyt par på om aftenen, inden man går i seng. Som du kan læse herover, så er det ikke specielt lækkert at beholde de snavsede sokker på.

De opfordrer også til, at man sørger for at vaske sine sokker ved en temperatur på over 60 grader, så man kan dræbe de mange bakterier.

Dette er i øvrigt et punkt, hvor der er stor forskel på folk. Der er nemlig mange, der ikke kan foredrage at sove med sokker på.

Omvendt er der også folk, der har svært ved at falde i søvn, hvis de ikke har sokker på. Hører du til i denne kategori, så husk at tage et rent par sokker på inden sengetid.