Forskere slår alarm: Danmark er ramt af en regulær allergi-epidemi

05/10/2015 12:30

Jesper Larsen

Sundhed
Tusindvis af danskere er ramt af MI-allergi, men de færreste er klar over, hvordan man får det.

Mest læste i dag

Tusindvis af danskere bliver hvert år ramt af den såkaldte MI-allergi, og nu advarer eksperter mod, at vi står midt i en regulær epidemi. 

MI er en forkortelse for konserveringsmidlet Methylchloroisothiazolinone, der findes i kendte hudplejeprodukter, rengøringsmidler og maling. 

Konserveringsmidlet er særdeles allergifremkaldende, men alligevel blev det tilladt i store doser i en lang række produkter i 2005, og i dag har omfanget af danskere, der er ramt af MI-allergi, nået et punkt, hvor 1000 nye får allergien hvert år. 

- Udviklingen af nye tilfælde går så hurtigt, at vi aldrig har oplevet noget lignende, siger Jeanne Duus, der er hudlæge og centerleder ved Videnscenter for Allergi. 

Læs om blodtryk, fnat, maveinfluenza og tinnitus

Når man først har fået MI-allergi, kan man aldrig slippe af med det igen. Og det kan pludselig slå ud, hvis man eksempelvis er i et lokale, der er nymalet, og hvor malingen indeholder IM. 

Men som Dagens.dk tidligere har beskrevet, er MI også meget udbredt i våd- og renseservietter, og det er især her, mange bliver ramt. 

Leverpletter kan være ganske harmløse, men ofte til irritation for det flerste, især hvis leverpletter er i ansigtet. Her er et enkelt trick med 2 naturlige ingredienser til at fjerne dem.

- Vi ser meget ofte, at personer er gået fra at have en helt sund hud, til at de efter tre måneders daglig brug af våd- eller renseservietter får voldsomme udslæt, sår og eksem, siger Jeanne Duus til Dagens.dk. 

Også hos Astma Allergi Forbundet er man bekymrede over den voldsomme stigning i nye tilfælde af MI-allergi. 

De får omkring 200 henvendelser om året fra folk, der er blevet ramt af allergien - et antal de understreger er meget højt. 

Læs også: 20 grunde til at bruge kokosolie hver dag

- Det helt store problem med det her er, at det er accelererende, og det har nået en næsten epidemisk karakter, siger vicedirektør i Asta Allergi Forbundet, Anne Holm Hansen, til Dagens.dk. 

En af grundene til, at allergien er i så voldsom vækst er, at de fleste forbrugere slet ikke er klar over, de skal være opmærksom på det. Det er endnu ikke kategoriseret som allergifremkaldende, så derfor skal man læse indholdslisten på alle produkter, hvis de ikke er svanemærkede eller har Astma Allergi Forbundets Blå Kryds. 

Læs om pension, ældrecheck, folkepension grundbeløg, pensionstillæg og helbredstillæg

- Det er meget uigennemsigtigt og meget svært for forbrugerne at finde rundt i. Det står altid i den anden halvdel af produktinformationen, så det er vigtigt at man læser den hele igennem, siger Anne Holm Hansen. 

MI er især udbredt i rengøringsmidler, våd- og renseservietter, cremer, barberskum, shampoo og maling, og en ny rapport fra EU fastslår, at tusindvis er ramt af allergien i hele Europa, efter det blev tilladt i 2005. 

Den store spredning i Europa har ført til at EU-kommissionen arbejder med et forslag, der skal forbyde MI i produkter, der bliver på huden. Men det kan godt have lange udsigter, da der er store protester fra industrien, som ikke mener, de har noget alternativ til det allergifremkaldende konserveringsmiddel. 

Forskere advarer mod ris

Den mest almindelige måde at koge ris på kan udvikle en naturligt forekommende gift, der kan være skadelig for helbredet.