Hver tredje dansker har bøvl med maven: Sygeplejerske vil bryde med lorte-tabu

Næsten hver tredje dansker lever med maveproblemer, viser tal fra netdoktor.dk. Problemerne kan være sundhedsskadelige, og selvom det er vigtigt at søge hjælp, er det de færreste, der gør det. Afføring er nemlig et tabu. Men i ny brevkasse er det muligt at spørge en af Danmarks førende eksperter på området til råds – helt anonymt. 

Maveproblemer nærmer sig status som folkesygdom. Og selvom problemet efterhånden er allemandseje, kan vi ikke lide at tale om det – ikke engang med vores læge. Det er et alvorligt problem, mener Specialsygeplejerske SD Gerd Johnsen. Derfor har hun i samarbejde med Meda oprettet en brevkasse, hvor man helt anonymt kan få rådgivning om alle slags problemer med afføring.

- Det er rigtig vigtigt, at man søger hjælp, hvis maven ikke fungerer, som den skal. For generne kan skyldes noget mere alvorligt end bare en forbigående forstoppelse – og det skal man have gjort noget ved. Jeg håber, at brevkassen på Maveguiden.dk kan hjælpe dem, der synes det er pinligt at tale om deres afføringsproblemer, fortæller Gerd Johnsen, som har mere end 30 års erfaring med rådgivning om forstoppelse, diaré og ufrivillig afføring.

December – højsæson for maveproblemer
Specielt i julemånederne døjer mange danskere med afføringsproblemer. Vi bevæger os for lidt, spiser for meget og forkert, og maven kan ikke altid følge med. Flere danskere bliver indlagt hvert år, fordi deres mave ikke kan klare julemosten. I nogle tilfælde skyldes det overspisning, mens andre har fordøjelsesproblemer, der gør, at den fede mad bliver svær at bearbejde.

- Danskerne har problemer med afføringen hele året rundt. Men især til jul er der mange tilfælde. Jeg opfordrer folk til at søge hjælp så snart de oplever, at noget er galt. Så kan de måske få overstået problemet før det udvikler sig, siger Mathilde Mejer, Salgschef hos Meda.

Du kan stille spørgsmål til brevkassen på www.maveguiden.dk. Her kan du også se, hvad andre har spurgt om og få gode råd til en mave i balance.
 

 

Dagens Gossip