Pletblødning - Hvorfor bløder jeg 7 dage efter min menstruation? Her er 7 årsager

Foto: Shutterstock

Det er en frustrerende og stressende oplevelse at bløde en uge efter din menstruation, da du ikke har nogen ide om, hvorfor der opstår en blødning midt i din cyklus.

Måske holdt din menstruation op i sidste uge og nu pletbløder du igen. Måske er det første gang, du har oplevet blødning eller pletblødning efter din menstruation, eller måske er det anden eller trejde gang, du bemærker, at du bløder igen. Uanset om dine blødninger eller pletblødninger imellem dine menstruationer finder sted for første gang eller jævnligt, så er det en skræmmende oplevelse.

Årsager til pletblødning en uge efter menstuationen

1. Gammelt blod

Hvis du opdager brune pletblødninger en uge eller to efter din menstruation, så betyder det ofte, at en mængde væv og menstruationsblod ikke blev udstødt ordentligt. Da blodet stadig kan befinde sig i livmoderen, så kommer det ud i form af pletblødning, selv efter din menstruation er overstået.

2. Infektion

Bakterielle infektioner (Bacterial vaginosis) og gærsvampeinfektioner (Candida albicans) er to af de mest almindelige infektioner, der forekommer hos kvinder. Disse infektioner er ofte årsag til farvet udflåd med dårlig lugt et par dage efter menstruationen. Selvom de ikke er hovedårsagen, så kan de have en effekt på unormal blødning eller udflåd, hvilket ofte forveksles med pletblødning. 

3. Dyb indtrængning under samleje

Dyb indtrængning under et energifyldt og voldsomt samleje kan føre til lettere blødning og kan nogle gange forårsage fysisk skade. Det kan give blå mærker på livmoderhalsen, hvilket normalt ledsages af smerter.

4. Uregelmæssig menstruationscyklus

Uregelmæssig blødning eller blødning en uge efter menstuationen er ophørt finder ofte sted for teenagepiger, imens deres kroppe forsøger at vænne sig til menstruationen. Det kan tage nogle måneder eller endda år, indtil kroppen har vænnet sig til deres menstruationscyklus.

5. P-piller

P-piller, der indeholder hormoner, kan have nogle indvirkninger på kvindens normale kropsfunktion. Således kan kvinder, der netop er startet eller lige har afbrudt indtaget af p-piller, opleve blødning en uge efter deres menstruation. Da deres krop forsøger at blive vant til de forhøjede niveauer af hormoner, kan pillerne forsinke eller forøge menstruationscyklusserne i en periode. Derefter vil pletblødning eller blødning imellem menstruationerne normalt ophøre.

6. Polypper

Polypper er ikke-cancerøse celler, der vokser i livmoderen. Nogle gange kan nogle af disse polypper briste og føre til blødning eller pletblødning.

7. Fibromer i livmoderen

De allerfleste fibromer (muskelknuder) i livmoderen er godartede. Sommetider fører de dog til blødning. Vær opmærksom; hvis fibromer vokser sig større, bør de fjernes øjeblikkeligt.

Hvad skal jeg gøre ved pletblødning

Hvis du oplever pletblødning en eller to gange om ugen efter din menstruation, så betragt det som normalt. Men hvis du har pletblødninger gentagne gange efter din menstruation, så er det bedst at konsultere en læge.

Hvis din pletblødning er forbundet med ekstrem stress, så er medicin, yoga og meditation gode forslag. For dem, der lider af højere stressniveauer, kan situationen lindres ved at få nok søvn og hvile.

Kvinder, der tager p-piller og oplever blødning en uges tid efter ophørt menstruation, bør søge læge. Læger kan lave en test for at afgøre, hvorvidt p-pillerne er medvirkende til unormal blødning. Lægen kan også foreslå dig at prøve nogle andre p-piller eller anvende en anden form for prævention.

Hvad bør du vide om blødning efter din menstruationsperiode?

1. Lettere pletblødning efter din menstruation betyder ikke altid, at du er gravid. De fleste kvinder tror, det er implantations blødning, men det er det ikke. Faktisk forekommer  implantations blødning ikke efter din periode, den finder sted en uge før din menstruation.

2. Kvinder kan først blive gravid efter ægløsning og vellykket befrugtning. Processen sker ca. ti dage efter din menstruationscyklus. Derfor er muligheden for at blive gravid, lige efter at du har haft din menstruation, ikke ret stor.

3. Pletblødning en uge efter din periode kan ikke knyttes til tidlig abort. I modsætning til pletblødning er abort altid ledsaget af overdreven blødning og kramper.

Læs også guiden til: Menstrationsblod. Her kan du læse om hvad farven på dit menstruationsblod kan fortælle dig om din krop, helbred og sundhed. 

 

Dagens Gossip