Forside Sundhed Læge opfordrer: Denne ændring ved morgenmaden kan kraftigt mindske din...

Læge opfordrer: Denne ændring ved morgenmaden kan kraftigt mindske din risiko for kræft

Doctor,læge
Shutterstock.com

Hvis du vil reducere din risiko for at få kræft, så er det en god idé at starte med denne ændring ved morgenmaden.

Lige nu læser andre

Læger opfordrer nu folk til at foretage én simpel ændring i deres morgenmad, som kan give ‘betydelige sundhedsmæssige fordele’ – herunder et længere liv.

Mange spiser smør om morgenen, men ifølge et nyt studie offentliggjort i JAMA Internal Medicine, kan man forebygge ‘for tidlige dødsfald’ ved at vælge et plantebaseret alternativ i stedet.

Udvalget af plantebaserede ‘smørtyper’ er stort. Der findes mange gode muligheder, som mange måske endda foretrækker – og de kan ofte også vise sig at være billigere.

I studiet undersøgte forskerne 221.054 voksne fra tre store grupper og fandt, at ‘et højere indtag af smør var forbundet med øget samlet dødelighed og kræftdødelighed, mens et højere indtag af plantebaserede olier var forbundet med lavere samlet dødelighed, lavere kræftdødelighed og lavere dødelighed relateret til hjerte-kar-sygdomme’.

Derfor anbefaler forskerne, at mange vælger ‘at erstatte smør med plantebaserede olier – særligt olivenolie, sojaolie og rapsolie’, da det ‘kan give betydelige fordele for at forebygge for tidlige dødsfald’.

Læs også

I deres resultatafsnit bemærker de, at der over en opfølgningsperiode på op til 33 år blandt over 221.000 voksne blev registreret cirka 51.000 dødsfald – heraf over 12.000 relateret til kræft og 11.000 relateret til hjertesygdomme.

Deltagerne blev inddelt i grupper baseret på deres indtag af smør eller plantebaserede olier. Efter at have taget højde for andre sundhedsfaktorer fandt forskerne:

  • Højt indtag af smør var forbundet med 15 % højere risiko for dødsfald sammenlignet med lavt indtag
  • Højt indtag af plantebaserede olier var forbundet med 16 % lavere risiko for dødsfald
  • Især et højere forbrug af raps-, soja- og olivenolie var knyttet til lavere dødelighed

Faktisk viste resultaterne, at for hver 5 ekstra gram smør dagligt, man erstattede med planteolie, faldt dødeligheden:

  • Med rapsolie var der 15 % lavere dødsrisiko
  • Med sojaolie 6 % lavere risiko
  • Med olivenolie 8 % lavere risiko

Derudover var hvert ekstra indtag på 10 gram plantebaseret olie dagligt forbundet med:

  • 11 % lavere risiko for kræftrelateret død
  • 6 % lavere risiko for død grundet hjertesygdom

Forskerne bemærkede også, at det blot at erstatte 10 gram smør dagligt med plantebaseret olie kunne nedsætte både den samlede dødsrisiko og kræftrisikoen med 17 %.

Læs også

“I dette kohortestudie var højere indtag af smør forbundet med øget dødelighed, mens højere indtag af plantebaserede olier var forbundet med lavere dødelighed. At erstatte smør med plantebaserede olier kan give betydelige sundhedsfordele og forebygge for tidlige dødsfald,” konkluderede forskerne.

Den anerkendte ekspert professor Tim Spector har tidligere sagt, at han ‘næsten aldrig bruger smør’, og at han i stedet ‘altid vælger olivenolie’. I podcasten Best of Zoe talte værten Jonathan Wolf med eksperten Elizabeth Berger og Spector, der er medstifter af Zoe.

Berger foreslog at dryppe lidt olivenolie over brødet om morgenen med marmelade og beskrev det som ‘opkvikkende’ og ‘meget sundt’.

Hun foreslog også at bruge olivenolie som fedterstatning i bagværk for at gøre det mere saftigt eller i hjemmelavet granola. Selvom opvarmning af olivenolie kan reducere nogle næringsstoffer, forbedrer det stadig den samlede ernæringsværdi i retten, ifølge eksperter.

Ads by MGDK