Oralsex er årsagen til uhelbredelig spredning af ’Super gonoré

webmaster

367 uger siden

|

07/07/2017
Sundhed
Advarsel oralsex WHO
Foto: Shutterstock
WHO advarer om global spredning af gonoré, der ikke forsvinder igen med antibiotika. Den heftige og farlige variation af kønssygdommen opstår på grund af oralsex og manglende brug af kondom.

Dagens topnyheder

Oralsex kan være risikabelt. Ifølge eksperter er der en særlig form for ”super-gonoré” i omløb, der kan bringe millioner af menneskers liv i fare.

Det skriver Dailymail

Folk bruger i mindre grad kondom og dyrker samtidig masser af oralsex, hvilket delvist skulle være roden til, at sygdommen ikke forsvinder ved antibiotika. Kønssygdommen slår rod i i halsen og danner en immunitet, der gør, at den medicin, læger normalt anvender til at helbrede halssygdomme, ikke bider på. 

WHO (Worlds Health Organisation) er nu gået ud i offentligheden med en advarsel, efter at tre personer er blevet smittet med den heftige form for goneré – en kønssygdom, der generelt er blevet resistent over for antibiotika, da den djævelske bakterie altså forsvarer sig selv imod medicinske forsøg på at komme den til livs.

Ifølge Dailymail er det, hvad der sker, når der overdrives med udskrivningen af antibiotika til bestemte sygdomme. WHO advarede allerede i 2016 om problematikken.

- Gonorrhoea er en klog bakterie. Hver gang man introducerer nye former for antibiotika til at helbrede sygdommen, danner bakterien et forsvar, fortæller Teodora Wi, der er specialist hos FNs helbreds-agentur og tilføjer, at oralsex er en medvirkende årsag. 

- Når du bruger antibiotika til at fjerne normale infektioner i halsen, blander det sig med gonoré-bakterien, som skaber en resistance, siger hun til BBC.

Dr Wi fortæller, at et fald i brugen af kondomer i udviklingslande, på grund af en misforstået og bagvendt opfattelse af, at kondommet kan smitte med HIV, også spiller ind.

- Vi har fundet tre tilfælde, men de kan smitte andre. Og tilfældene kan være toppen af isbjerget, siden systemet til at opdage infektionen ikke er tilstrækkeligt i fattige lande, hvor sygdommen er mere fremtrædende. 

Kønssygdommen er ifølge WHO immun over for flere velkendte typer for antibiotika, og i de fleste lande er der kun en ”sidste udvejs-antibiotika”, der stadig er effektiv i at få has på gonoré. Derfor arbejder fagfolk på at opfinde nye former for behandling, men som en ekspert siger til Dailymail, er det vigtigt, at en sådan behandling anvendes rigtigt, så bakteriens resistens over for stoffet sker så langsomt som muligt. 

Her følger en kort beskrivelse af de tre kønssygdomme klamydia, gonoré og syfilis:

Klamydia er meget udbredt, og kan ramme mænd og kvinder og smitter vaginalt, analt og oralt. Hvis sygdommen ikke behandles, kan det i værste fald gå ud over kvindens evne til at blive gravid. Mange har ingen symptomer, dog kan urinrørsbetændelse forekomme hos mænd, ligesom kvinden kan opleve svie ved vandladning eller udflåd fra skeden. Personer med mange sexpartnere, og sex uden kondom kan være i risiko. Klamydia er ikke farligt, hvis det behandles hos lægen eller på apoteket med en medicinkur. 

Syfilis er mere usædvanlig og vil danne et sår i området inden for et par måneder efter, man er blevet smittet. Såret kan forsvinde af sig selv, men især efter behandling hos lægen heler såret hurtigt. Opdager du et sår i området omkring anus og kønsdele, er det vigtigt at opsøge læge. Hvis der er tale om syfilis, skal det gerne helbredes i første stadie, i anden stadie kan sårene brede sig til resten af kroppen. Opdages syfilis i tide af en læge er det ikke farligt. 

Ved gonoré er det også de færreste, der oplever symptomer, men hos mænd kan der dog være smerte ved vandladning eller udflåd fra urinrøret, eventuelt betændelse i endetarmen, hvis man har sex med andre mænd. Hos kvinder kan der være udflåd eller smerter ved vandladning. Ved mistanke om både klamydia og gonoré kan det afklares, om man er blevet smittet ved hjælp af en urinprøve hos lægen.

Du kan læse mere om de forskellige kønssygdomme her