Råd fra jordemoder: Tag ansvar for din fødsel

Foto: Berit Wolff Roed

Søg viden om og tag stilling til din fødsel. Det er ifølge jordemoder Berit Wolff Roed at tage ansvar. Her giver hun dig gode råd til, hvordan du kan tager ansvar for din fødsel.

Af Berit Wolff Roed, online jordemoder og indehaver af Gravid.dk

Der findes to typer af fødende kvinder: De, der vælger kejsersnit, fordi de ikke ønsker at miste kontrollen, og de, der ønsker at lade naturens kræfter råde. 

Fælles for alle kvinder er, at gravide i langt højere grad bør tage ansvar for deres fødsler. 

Som jordemoder har jeg igennem 10 år hjulpet flere tusinde af kvinder med fødselsforberedelse. Min erfaring er, at vi kvinder har forskellige ønsker og forventninger til vores fødsler såvel som til os selv.
Nogle kvinder forventer, at de hele graviditeten igennem kan lukke øjnene for, at den lille baby i maven på et tidspunkt skal ud. Det er som om, de ønsker, at de en dag vågner op, og så ligger der en lille baby i den fine nyindkøbte vugge, imens andre kvinder suger til sig af information omkring fødsel og forbereder sig alt hvad de kan både fysisk og mentalt.

Sådan tager du ansvar

Ansvaret for din fødsel tager du først, i det øjeblik du har tilegnet dig viden, som gør, at de beslutninger du tager omkring og til din fødsel, bygger på et informeret valg, altså at du er informeret om fordele og ulemper og siger ja eller nej tak til begge dele når du træffer valg omkring og til din fødsel.

Når du har taget ansvar, er det vigtigt, at du også arbejder på at blive bedre til at bevare kontrollen over dig selv, ikke situationen, ikke de andre der er til stede, men DIG - kontrollen over dig! 

Det kan faktisk trænes og det er min klare opfattelse, at kvinder, som har trænet netop dette, formår at bevare kontrollen over sig selv til deres fødsel, hvilket gør at de føler, de har haft en god oplevelse. Nogen syntes ligefrem, at det var en fantastisk oplevelse at føde deres barn. 

Søg viden og træn

Et af de første skridt på vejen til at bevare kontrollen over dig selv til din fødsel er, at du forbereder dig på din fødsel. Få viden, tag stilling til din fødsel og træn dig selv fysisk og mentalt. 

Fysisk træning handler i alt sin enkelthed om, at du dagligt får pulsen i vejret i 30 minutter. Den mentale forberedelse kræver lidt mere. Det kan blandt andet bestå af, at lave en forventningsafstemning til fødslen – og gerne sammen med din partner. Hvordan vil I egentlig gerne have at fødslen foregår. Sæt jer ind i hvad en fødsel er, så I er i stand til at tage ansvar for, hvad I ønsker jer. 

Gå til fødselsforberedelse hos din lokale jordemoder eller find et af de mange tilbud jordemødre i dag har online. I kan sagtens forberede jer online, så længe I får viden, råd og vejledning af en fagperson.

Sidst men ikke mindst er det en rigtig god ide, at du forbereder den mentale del af din krop, altså gør din hjerne klar til din fødsel. En af måderne hvorpå du kan gøre dette, er at du visualiser din fødsel og/eller træner dig mentalt. Hvis ikke din jordemoder kan hjælpe dig med øvelser til mentaltræning og visualisering, kan du online finde jordemødre, der kan hjælpe dig med at forberede din hjerne til din fødsel.

Hvis du følger disse råd, er du med garanti klar, når veerne fylder din krop. Du vil være bedre i stand til bevare kontrollen over dig selv, uanset hvordan din fødsel kommer til at gå. Og du vil være en af den som har taget ansvar for din fødsel.

INFO

Jordemoder Berit underviser i fødselsforberedelse via video og online foredrag, også kaldet webinar hos Gravid.dk. Her er der netop lanceret en abonnementsportal, hvor gravide for kun 88 kroner om måneden kan finde en masse redskaber til fysisk såvel som mental træning. Hver måned holder Berit et online foredrag om forskellige emner. Og så sidder hun klar ved tasterne og svarer på spørgsmål.

Læs mere om gravidklubben her