Sådan ødelægger du forholdet til din teenager

Selvom teenagere er kendte for at give deres mor og far grå hår og rynker før tid, skal forældre passe på med at gå i en række fristende fælder.

Dovne, egoistiske, flabede og konfliktsøgende…er bare nogle af de ord, man ofte forbinder med teenagere. Og det kan være lidt af en mundfuld for forældre at finde ud af, hvordan de skal takle deres følsomme børn, som er ved at blive voksne. 

Den amerikanske blogger og forfatter, Michelle Lehnardt, er mor til en teenagesøn og har interviewet en stribe teenagere om, hvorfor mange af dem hader deres forældre. I den forbindelse har hun lavet en liste over de ting, som mor og far skal holde sig fra, hvis de vil have et godt forhold til deres børn i alderen 13-19 år, ifølge de dovne og egoistiske hovedpersoner.

Listen skal ses som en mulighed for at ændre på nogle basale ting i hverdagen, men Michelle Lehnardt påpeger, at alle livets forhold tager tid og kræfter.

Læs også: En mors bekendelse: Fem ting, som gode mødre gør, som jeg ikke gør længere

Nedenfor ses et udpluk af, hvad der kan ødelægge forholdet til en teenager:

1. Glemmer at lytte. Forældre vil så gerne dele ud af deres viden og belære deres børn om livets forhold. Men når forældre tager sig tid til rigtigt at lytte til deres teenagere, vil de opleve, at børnene vil spørge om deres mening.

2. Overdreven kritik. Nok skal forældre opdrage deres børn, hvilket også indebærer en del kritik. Men når det er sagt, så skal kritikken gives i mindre mængder og på en god måde. Hverken børn eller voksne bryder sig om at blive overfaldet med tonsvis af kritik. Med til billedet hører også, at mange teenagere føler, at de bliver udsat for kritik alle steder: i skolen, på gaden, i bussen og derhjemme. Så forældre kan med fordel vælge deres kritikkampe med omhu.

Læs også: Har du råd? Her er prisen for en konfirmation

3. Fortælle pinlige historier eller beklage sig over sin teenager offentligt. Uanset om teenageren er i nærheden eller ej, har en del forældre en tendens til at tale dårligt om deres problematiske afkom, som slet ikke er modtagelig for fornuft. Hvis forældre behandler deres børn som skidt, gør børnene ofte det samme.

4. Være konstant mistænkelig. Når man forventer det værste af folk, lever de normalt op til det. Det gælder også teenagere. Hvis forældre laver et strengt sæt regler, der er styret af mistanke og mistillid, vil deres børn måske også føle sig mere draget af "dårlig opførsel".

5. Komme med hårde kommentarer om udseende. Teenagere er følsomme omkring deres udseende, også selvom de måske ser lidt fjollede ud, hvilket kan gøre det fristende, for forældre at kommentere tøj eller hår. Men hold igen med at være alt for nedsættende og finde fejl ved deres udseende, hjælp dem i stedet med at få bugt med deres urene hud, spise sundt og købe tøj.      

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip