Sådan genkender du en kvindelig psykopat

Foto: Shutterstock

Psykopater findes i alle miljøer, og selv om tre gange så mange mænd som kvinder er psykopater, så findes den kvindelige psykopat i allerhøjeste grad, siger en psykiater.

Hun tænker kun på sig selv, er blottet for følelser og opfører sig hensynsløst. Dét er nogle af de personlighedstræk, der kendetegner en psykopat.

Og selv om tre gange så mange mænd som kvinder er psykopater, så findes der også kvindelige psykopater. Og netop fordi hun er mere sjælden, får hun ofte mere spillerum end den mandlige, siger psykiater Henrik Day, der er aktuel med bogen ’Hverdagens psykopater’ til FEMINA.

- Mange tror, det kun er tatoverede Brian eller frække Muhammed fra socialgruppe 5 eller en økonomisk uansvarlig direktør, der er psykopat. Det betyder, at det er let at overse den kvindelige psykopat, og det kan hun udnytte til egen fordel, siger Henrik Day.

Skyr ingen midler
Mellem 2 og 3 procent af danskerne lider af en personlighedsforstyrrelse som psykopati, og på overfladen ligner psykopaten enhver anden.

Men kradser man i overfladen, finder man en person, der afviger fra flertallet. Han eller hun er meget selvoptaget og skyr ingen midler for at nå sine mål. Den kvindelige psykopat kan være den dominerende kone, der udadtil spiller rollen som hengiven og elskelig.

Hun kan være en tyran af en mor, der dog får alle til at snakke om, hvor god en mor, hun er. Psykopaten kan også være den dygtige og flittige chef eller kollega, der i virkeligheden springer over, hvor gærdet er lavest og tager al æren for en gruppepræstation. Uanset det magtmiddel, hun bruger, er målet altid at få succes og blive beundret.

- Den rige, berømte eller karismatiske psykopat omgiver sig gerne med rygklappere, der bifalder alt, hvad hun gør, siger og tager på. Hvorimod personer, der stiller spørgsmålstegn ved hende, skælder hun enten ud, nedgør eller er ondskabsfuld overfor. Hvis psykopaten er chef, vil hun fyre sine kritikere, siger Henrik Day og fortsætter:

- Psykopaten er ligeglad med, om hendes mand får et ’nervous breakdown’, bare han laver mad, henter børn og fortæller historien om, at hun er den perfekte mor og kone, som alle kvinder ønsker at ligne. At vække misundelse og komme op på en piedestal er den kvindelige psykopats ønske nummer et, siger Henrik Day til FEMINA.

Kend psykopatens personlighedstræk:

- Grov ligegyldighed over for andres følelser

- Manglende ansvarsfølelse og respekt for sociale normer og forpligtelser

- Manglende evne til at fastholde forbindelser med andre

- Lav frustrationstolerance og aggressionstærskel

- Manglende evne til at føle skyld eller lade sig påvirke af erfaringer (gælder også straf)

- Bortforklaring- og udadsprojektions-tendens

- Opfylder man mindst tre af kriterierne, har trækkene været der siden barn- eller ungdommen, og kan andre sygdomme udelukkes som forklaring, er man psykopat.

Kilde: WHO og bogen ’Hverdagens psykopater – mennesker der skader andre’
 

 

Dagens Gossip