Slut med tandlægeboret: Huller i tænder kan lakeres

16/04/2013 09:00

Elo Christoffersen

Sundhed
Ny forskning viser, at det i mange tilfælde slet ikke er nødvendigt, at få boret i tænderne ved huller. I stedet kan tænder lakeres.

Mest læste i dag

Har du huller i tænderne, kan du måske undgå både bedøvelse og bor i fremtiden. I stedet for en fyldning kan du få en lakering, hvilket betyder nul smerter, kortere tid i tandlægestolen, bedre tænder og måske lavere tandlægeregninger på lang sigt.

At blive boret i tænderne er noget de fleste af os gerne vil undgå. Nu viser det sig, at vi i mange tilfælde slet ikke behøver at blive boret, når vi sætter os i tandlægestolen. Et nyt ph.d.-projekt viser, at en lakering af tænderne – også kaldet plastforsegling - er en effektiv metode til at behandle huller i tændernes tyggeflader:

- Omkring 25 procent af alle de huller, som får en fyldning i dag, vil i fremtiden kunne behandles ved hjælp af plastforseglinger. Resultaterne kan på sigt blive et kvantespring for tandsundheden, hvis de fører til ændrede behandlingsformer, vurderer Azam Bakhshandeh, adjunkt, tandlæge og ph.d. på Tandlægeskolen i København.

Bag forskningsprojektet står Azam Bakhshandeh samt lektor og tandlæge Vibeke Qvist. Forskningsprojektet skal øge forståelsen for den optimale behandling af caries i tyggefladerne i de blivende tænder på voksne for derigennem at fremme tandsundheden i Danmark.

Hvorfor lakere?

Ved at lakere tanden standser man cariesudviklingen og forlænger tandens levetid, fordi man undgår eller udsætter det tidspunkt, hvor man er nødt til at bore og lave en fyldning. Lakeringer er hidtil blevet brugt som en forebyggende behandling og på begyndende caries hos børn og unge, mens det ikke er almindeligt at lakere tænder på voksne patienter. Der mangler derfor undersøgelser af effekten af lakeringer på voksne.

Bliv ven med Dagens.dk - tryk her

Esben Øzhayat, tandlæge og adjunkt på Tandlægeskolen i København, har gode erfaringer med at bruge lak som alternativ til fyldninger. De huller han indtil nu har lakeret, har han endnu ikke skullet erstatte med en fyldning. ”Lakering er mere skånsomt for patienten, fordi man ikke skal bore, og behandlingen tager også kortere tid. Patienterne spørger mig tit, om der er nogle ulemper, for de tror næsten, det er for godt til at være sandt”, siger Esben Øzhayat.

Christina Hoffgaard er 32 år og patient hos Esben Øzhayat. Hendes mund er meget følsom, så hun undgår så vidt muligt smerterne ved at blive bedøvet og boret. For nylig fik hun lakeret et hul: ”Jeg slap for bedøvelse, der var ingen smerter forbundet med det, og det var hurtigt overstået”, siger Christina Hoffgaard.