Styr dig: 10 ting du aldrig må sige til dit barn

Selv i kampens hede er der ting, du skal holde dig for god til at sige. Flere af punkterne vil komme bag på dig.

Forældre vil så gerne gøre det bedste for deres børn. Men i forsøget på at opdrage og hjem dem, kan der nemt slippe uheldige sætninger ud, som kan være skadelige for barnet - både nu og på sigt.

Uanset om du er skuffet eller stolt af dig barn, skal du overveje, hvordan du formulerer dig. Selv små tilsyneladende harmløse ting kan sætte sig fat i børns hoveder og hænge der som en trykkende sort sky resten af livet, skriver den amerikanske husmoderside Goodhousekeeping. 

Der er faktisk sætninger, du helt burde slette fra dit ordforråd.

Læs også: 6 ting onde mødre har tilfælles

Nedenfor ses 10 eksempler på sætninger, som du ikke bør sige til dine børn:

1. 'Hold op med at græde lige nu’. Børn skal også have lov til at græde og vise deres følelser. Børn skal vide, at det er ok at være glad, sur og ked af det - det er en del af livet.

2. 'Lad være med at spise det, ellers bliver du tyk'. Hvis du vil have børn, der spiser sundt, så skal fokusere på fordelene ved sund kost og på ikke negative konsekvenser ved deres vægt. Kommentarer om vægt kan nemt skade børns selvværd og gøre dem kede af. Og børnene kan længe efter huske disse kommentarer.

3. 'Hvorfor skal jeg fortælle dig de samme ting 100 gange’. Hvis det er tilfældet, bør du overveje en ny kommunikationstaktik, for den virker tydeligvis ikke. Det hjælper sjældent at hakke på børn. Stil i stedet åbne spørgsmål til barnet, så du forhåbentlig kan finde ud af, hvor skoen trykker.

4. '10 er godt, men 12 er bedre'. Selvom du gerne vil have et geni af et barn, så hold igen med at fokusere på karakterer og resultater. Det kan give bagslag, fordi presset kan blive for stort, og de i stedet ender med at klare sig dårligere i skolen.

5. 'Du gør mig så rasende'.Det gælder om at forsøge at være rolig, uanset hvad der er sket. Du kan nemt komme til at sige noget grim, hvis du er ophidset, og når du er faldet ned igen, fortryder du det. Hvis du kan holde dig rolig, undgår du dette, og samtidig lærer du dit barn at være det samme.

6. 'Det er ikke så slemt’. Hvad er slemt for et barn er ikke nødvendigvis slemt for en voksen, så lad være med at fortælle dem, at de ikke har nogen grund til at være kede af det. Det får børn til at skamme sig over deres følelser, og det er næppe noget forældre higer efter.

7. 'Jeg er så tyk, jeg bliver nødt til at gå på slankekur'. Som forældre skal du ikke nedgøre eller kritisere din krop foran dit barn. Dit barn elsker dig og spejler sig i dig, og du skulle nødig lære ham/hende at have det på samme måde med deres krop.

8. 'Jeg tog røg/tog stoffer, da jeg var barn’. Når du siger den slags, gør du stoffer og cigaretter legale for dit barn. Dit barn skaber adfærd og holdninger ud du siger og mener. Så hvis du taler om stoffer, som om det er fantastisk og harmløst, vil det smitte af og samtidig give dit barn ’tilladelse’ til at føre det samme. 

9. 'Hids dig ned’. Hvis barnet var i stand til at gøre dette, gjorde de det nok. Er børn først ophidsede er det svært at nå ind til dem. Du kan med fordel forholde dig rolig og lade være med at hidse dig op. Giv barnet tid til at finde ud af sine følelser.

10. 'Du er så doven’. Dette udsagn sårer børns selvværd og selvtillid - og det gør dem helt sikkert ikke mere flittige, tvært imod. Der er ofte en forklaring på, hvorfor børn ikke gør, hvad de bliver bedt om. 

For flere gode råd om børn og familie klik her.

 

 

 

Dagens Gossip