Svenskere vil have mere ligestilling: Menstruation skal være gratis

Tamponer, bind, menstruationskopper og piller mod smerter.

Cirka en gang om måneden bløder kvinder, og priserne for at holde blodet og smerterne i underlivet stangen er efterhånden så høje, at det kan være en betydelig udgift for kvinder i den fødedygtige alder.  

Det skævvrider mænd og kvinders økonomiske situation, hvis man i en periode ikke har så mange penge, mener nogle svenske gymnasieelever, som har lavet et projekt, der skal gøre det gratis for unge kvinder at have menstruation.

- Det bliver virkelig mange penge for en ung person, der oftest ikke har et fast arbejde. Og senere bliver det oftest dyrere, fordi mange har mestruationssmerter, der kræver smertestillende medicin, siger Alice Xiang til det svenske site metro.se.

Læs også: Kvindes hyldestbillede til menstruation bandlyst af Instagram: Er dette billede for meget?

Ligesom fx natteravnene herhjemme deler kondomer ud til unge, skal unge kvinder kunne gå til ungdomsorganisationen ”Uma” og få udleveret remedier til den månedlige ”besøgende”.

De fem unge 2-G’ere har stiftet facebooksiden ”Mens skal inte kosta” for at sætte skub i initiativet og for at nedbryde de tabuer, der måtte være omkring menstruation.

Debatten har før været oppe at vende i Sverige, hvor et lignende krav om at sænke skatten eller priserne på hygiejnebind med mere har været på tale. 

Hvad mener du? Er det for dyrt at købe tamponer, bind osv. for kvinder - og hvad skal der i så fald gøres ved det?

Læs også: Forskere: Mænd kan have mande-pms

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

 

Dagens Gossip