WEBTV: Så smarte bliver danske byer lige om lidt

Ane Sørensen

375 uger siden

|

18/05/2017
TV
Foto: MakeSense.dk
Foto: MakeSense.dk
Smartphonen er her, den intelligente bil er her, og byerne bliver efterhånden også temmelig smarte. Stærke netværk giver muligheder for at gøre alt fra lygtepæle, luften og parkeringen intelligent. Se her, hvor langt vi er med intelligente løsninger.

Dagens topnyheder

De hører fortiden til, og nu bliver de nedlagt i adskillige byer landet over. Parkeringsautomater er helt konkrete eksempler på forældet teknologi, der ikke længere giver mening. Vores byer er ved at blive intelligente og her erstatter digital teknologi gammeldags automater. Nu til dags har skraldespande chips, der fortæller hvornår de skal tømmes indbygget, man betaler for parkering med apps, og snart begynder mobilen at guide dig hen til ledige parkeringspladser. 

Vores færden bliver overvåget
Det er ikke kun lysreguleringen eller skraldespande med sensorer i, der er smarte. Vores smartphones bliver også mere og mere smarte.

- Byen er jo kun smart, hvis den er smart for os. Vi møder jo forskellige apps i vores hverdag, der kan guide os til indkøb, i forbindelse med trafik og i forbindelse med vejr. Så der er et kæmpe potentiale for videre udvikling for apps med smartcities elementer. Og vores opførsel og interaktion med byen og de sociale medier er data, som vi kan omsætte til apps, til funktionaliteter som gør byen endnu smartere,  forklarer Henrik Madsen, professor og leder, CITIES centeret, DTU.

Foto: MakeSense.dk

Billigere parkering
Men den digitale transformation er ikke kun et udtryk for en smartere by - faktisk kan noget så simpelt som parkering blive billigere for byens borgere.

- De økonomiske fordele ved at nedlægge p-automaterne for kommunerne er først og fremmest den store investering der er i forbindelse med indkøb og opsætning af automaterne, derudover er der store driftsmæssige omkostninger. Alternativet er, at de kan anvende en parkeringsapp på deres smartphone, hvor man kan starte, stoppe og forlænge sin parkering, siger landechef for EasyPark Danmark, Lasse Barsholm.

Digitale parkeringsløsninger gør byen mere miljøvenlig
De smarte byer ikke bare smarte, de er også mere miljøvenlige. Digitale parkeringsløsninger er med til at fjerne trængsel og søgen efter p-pladser - ved simpelt at angive, hvor der er ledige pladser. Det skaber mindre kø og mindre forurening.

Både i Aarhus og København er man i fuld gang med at nedlægge P-automaterne og gøre hele parkeringsområder digitale og altså app-baseret.