Ægte kærlighed: Sådan får du dit parforhold til at vare evigt

Hvad kan man lære af et 36 år langt ægteskab?

Det har forfatteren og familiefaren Richard Greenberg har skrevet bog om. Bogen hedder “Sådan opdrager du børn, som andre mennesker godt kan lide at være sammen med”, og den handler om, hvordan man, med sunde værdier og et positivt parforhold som forældre, kan være gode rollemodeller for sine børn.

Følg Dagens.dk på facebook - altid gratis nyheder og underholdning

I bogen har Richard Greenberg samlet sine fem bedste råd til, hvordan man får et sundt ægteskab og parforhold.

1. Mød hinanden med kærlighed
Lige meget om jeg har en god eller en dårlig dag, så har jeg lært, at når min telefon ringer, og jeg kan se, det er min kone, så svarer jeg altid med et “Hej smukke!” eller “Hej min skat!”. Det er meget bedre end at sige “Hallo?” eller “Hva’ så?”. Og som de fleste ting, vi siger højt, så kommer det til at passe mere og mere.

LÆS OGSÅ: Ikke af de grunde du tror: Derfor bliver du afvist af dine venner, når de bliver forældre

2. Undgå kønnenes kamp
Kønnenes kamp er en gammel og morsom en af slagsen, og jeg må ærligt tilstå, at vi mænd elsker at nedgøre vores kvinder med på en humoristisk måde med et smil på læben - bare for sjov. Jeg har hørt kvinder gøre det samme, og ingen af os tager det alt for seriøst (håber jeg), men ligesom det virker med “Hej smukke!”, så kan det let få en negativ indvirkning på forholdet, hvis manden konsekvent omtaler sin kone eller kæreste som “Fodlænken” eller “Kranen” og konstant taler om, at han er under tøflen, så vil det før eller siden påvirke hans eget syn på forholdet i den retning.

Følg Dagens.dk på facebook - altid gratis nyheder og underholdning

Tidligt i vores forhold fortalte jeg Joann en joke, hvor jeg beskrev konen som en fodlænke, spurgte hun mig: “Føler du, at jeg er en fodlænke?” - “Nej,” svarede jeg. Hun fortsatte: “Er der noget i dit liv, som jeg har forhindret dig i at gøre? - Altså udover at have sex med Keira Knightly (hvilket ville kræve en del mere end mit samtykke)?” - “Nej,” svarede jeg igen. “Så tror jeg ikke, at du behøver at anvende det stereotype billede i vores forhold.”

Point taken.

LÆS OGSÅ: Seks ting mænd aldrig nogensinde vil forstå

Det vigtige i denne historie er, at JoAnn ikke har været og ikke er en fodlænke for mig. Jeg har aldrig haft brug for at klage over, at hun er på nakken af mig, eller at hun ikke anerkender mit behov for at dyrke sport eller for at tage på bar med mine venner. Hun har altid vidst, at det er en meget vigtig del af mit liv og derfor en stor del af harmonien i vores forhold. Det gælder både om at give og tage.

3. Husk: I har valgt hinanden
Vi finder en partner, vi nyder deres selskab, vi holder mere af dem end af andre personer, vi elsker at bruge tid med dem, og lige pludselig er man i et eksklusivt forhold, og alt går godt. Vi deler værdier, vi griner af de samme jokes, ve deler hinandens følelser - alt sammen er med til at vi udvikler os.

Følg Dagens.dk på facebook - altid gratis nyheder og underholdning

Et vedvarende fohold vil altid kræve tid og energi. Der er mange gode grunde til at vælge hinanden. Så ofte som muligt bør man minde sig selv om de ting, som man sætter pris på ved sin partner. Husk at nævne den en gang imellem. Komplimentér hinanden - og det man i virkeligheden siger er “Jeg må have virkelig god smag, fordi jeg valgte dig.” Skab muligheder for at smigre hinanden.

Men mennesker ændrer sig, der kommer børn i verden, økonomien kører på skinner, og pludselig gør den det ikke alligevel.  Der kan ske mange ting, der pludselig påvirker hverdagen fra den ene dag til den anden. Det bedste man kan gøre for at holde forholdet i live er at forsøge at dyrke nærværet og have “rigtige” samtaler med hinanden, samtidig med at man får taget de små konfrontationer og sammenstød hen ad vejen.

Vi har alle sammen vores må hemmeligheder, men vores partner fortjener at kende 90% af, hvad vi går og tænker på. Hvis ikke lige nu så lidt længere nede af vejen, før det bliver en byrde, en fortrydelse eller en total misforståelse.

JoAnn og jeg har haft mange samtaler, som afslørede, at vi havde to vidt forskellige fortolkninger af ting, der var sket mellem os. Disse samtaler er altid lærerige. Nogle af dem ender med, at den ene undskylder for den anden, andre ender med grin og glæde, og andre ender med lettelse.

4. Lad tvivlen komme en til gode
Din partner kommer nogengange til at sige noget, som han eller hun virkelig ikke mener. Han eller un ved ikke, at du har haft en møgdag. Vi er alle sammen udstyret med en lille alarm, der opsnapper små stikpiller, fornærmelser og beskyldninger, og jeg mener, at de fleste af os reagerer alt for umiddelbart og ofte lidt for kort for hovedet. Og den reaktion skal vi lære at slukke for.
Det tog mig 20 år at lære, at jeg nogle gange har en helt forkert forståelse af, hvad min kone i virkeligheden siger. Og i sådanne tilfælde er det bedst, at jeg jeg holder bøtten lukket i stedet for at protestere eller svare igen.

LÆS OGSÅ: Ikke af de grunde du tror: Derfor bliver du afvist af dine venner, når de bliver forældre

5. Tænk på din partner, som du tænker på dig selv
Dette er den sværeste øvelse, fordi det i virkeligheden er en kombination af de tidligere punkter. Den største hemmelighed bag et lykkeligt parforhold er at tage din partners behov lige så seriøst som dine egne. Og du skal være villig til at ofre det, du aller helst vil, for at gøre din partner glad.

Jeg har lagt mærke til, at ægteskaber ikke er 50/50 - det er 90/90. Hvis man accepterer, at man hver i sær føler, at man selv er den, der ofrer mest, så kan man med sindsro dedikere sig til forholdets fælles formål, velvidende at ens partner gør det samme.

Følg Dagens.dk på facebook - altid gratis nyheder og underholdning

Ironisk nok, så er det bedste, man kan gøre for forholdet, også det bedste man kan gøre for sig selv, Jo mere du gør for din partner, jo større er sandsynligheden for, at din partner vil gøre noget for dig.

Mine forældre skændtes konstant, og de gjorde det svært for mig at have det rart og føle mig tryg, når jeg var sammen med dem. Jeg lovede mig selv, at jeg ikke ville begå den samme fejl, og jeg har kæmpet hårdt for at skabe et parforhold, hvor kærligheden vægter mere end det at have ret.

Folk bliver altid overraskede, når de hører, at JoAnn og jeg aldrig skændes. Vi er uenige, og vi diskuterer og lukker dampen ud, men vi finder altid en løsning. Disse forslag gælder om at bygge en sikker ramme for sin forhold. Det er ikke let at overgive sig, men hvis du er i stand til det, kan du altid vælge en fredelig og kærlig udvej. Og det er det værd.

 

 

Dagens Gossip