Borgmester i storby vil gøre det lovligt for unge at være i besiddelse af stoffer

Skrevet af Mathias Madsen

05/01/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Borgmesteren i Storbritanniens hovedstad har meldt ud, at han har tænkt sig at dekriminalisere milde stoffer og tilbyde undervisning fremfor fængselsstraf.

Dagens topnyheder

Ifølge en ny rapport fra The Telegraph har Londons borgmester, Sadiq Khan, tænkt sig at dekriminalisere nogle narkotiske stoffer, såsom cannabis, ketamin og speed. Det skriver Ladbible

Rapporten viser, at Khan har tænkt sig at igangsætte et nyt program, vis formål er at "stoppe retsforfølgelse af unge mennesker, som bliver taget med cannabis" og andre klasse B stoffer.

Som det er lige nu, kan man straffes med op til fem års fængsel, en ubegrænset stor bøde eller begge dele, hvis man er i besiddelse af såkaldte kategori B stoffer. Får borgmesteren sin vilje, vil det dog ændre sig til, at man ikke vil blive straffet, så længe mængden er så lille, at den anses som værende til eget forbrug. 

Fremfor straf vil Khan indføre tvungen rådgivning til unge under 25, som bliver taget i besiddelse af de omtalte stoffer. Det er angiveligt bydelene Lewisham, Greenwich og Bexley i London, som bliver de første steder, hvor politikerne vil afprøve den nye lov.

Forslaget kommer efter at undersøgelser viser, at det er en bedre udnyttelse af politiets resourcer, hvis de bruger tid på mere alvorlig kriminalitet fremfor at anholde unge mennesker i besiddelse af for eksempel cannabis, ketamin og speed. 

Forslaget forventes at blive sat i kraft i de omtalte bydele i næste måned, og det kommer i kølvandet på lignende forsøg. For eksempel afprøvede man tidligere lignende forsøg i distrikterne Avon and Somerset, Durham og West Midlands. 

I Avon and Somerset afprøvede man et forsøg, hvor unge, som blev taget med besiddelse af kategori B stoffer for første gang, fik valget imellem almindelig straf eller at deltage i et undervisningsforløb om narkotika. 

I Durham oplevede politiet succes med et forsøg, hvor anholdte kunne slippe for retsforfølgelse, hvis de gennemførte 4 måneder uden en ny overtrædelse samtidig med, at de blandt andet skulle udføre samfundstjeneste og arbejde med deres misbrug sammen med en 'vejviser'.

Mange lande er generelt begyndt at have et mildere syn på milde stoffer som for eksempel cannabis, og i december sidste år blev Malta således det første land i Europa til at legalisere hash til eget forbrug fuldstændigt.