Dansk gidsel leverede Foleys sidste hilsen til dennes familie

Den henrettede amerikanske journalist James Foley sendte en sidste hilsen til sin familie gennem den danske freelancefotograf Daniel Rye Ottosen.

Den 25-årige danske fotograf sad sammen med James Foley som gidsel hos de samme militante gidseltagere i Islamisk Stat (IS).

Det skriver den britiske avis Daily Mail, der har talt med James Foleys arbejdsgiver og familien Foleys præst Marc Montminy.

- Jim (James Foley, red.) fik aldrig lov til at sende et brev ligesom de andre gidsler, fordi han var amerikaner. Jim læste brevet op for det danske gidsel, der siden gengav det, fortæller Marc Montminy til avisen.

Daniel Rye Ottosen blev taget til fange i det nordlige Syrien den 17. maj i 2013, da han ville fotografere syriske flygtninge.

Det første, Daniel Rye Ottosen ifølge Daily Mail gjorde, da han 13 måneder senere slap fri af fangenskabet den 17. juni, var at ringe til James Foleys mor, Diane, hvor han memorerede James Foleys brev til amerikanerens familie. James Foley nævnte i brevet samtlige sine familiemedlemmer.

- Han sagde, at han elskede dem alle, og han vidste, at de elskede ham, bad for ham og kæmpede for hans løsladelse, fortæller Marc Montminy til avisen.

James Foley gav ifølge præsten håbefuldt udtryk for, at han ville være til stede ved sin søsters bryllup næste år. Søsteren Katie blev forlovet, da han forlod USA for at rejse til Syrien, hvor han blev taget til fange i november 2012.

- Han må have haft håbet om at blive frigivet og komme hjem til sin søsters bryllup, sige Marc Montminy.

Ugen før James Foley på brutal vis blev henrettet af de militante islamister, rejste hans mor til Danmark for at møde Daniel Rye Ottosen. Det fortæller Phil Balboni, der er administrerende direktør for GlobalPost, som James Foley arbejdede for, da han blev taget til fange i Syrien.

- Hun tog til København for at mødes med den danske journalist, der memorerede brevet. Han gav nye oplysninger om sin tid med Jim. Alle de frigivne gidsler talte om Jims mod. Han blev udsat for de fleste overgreb og tortur, fordi han var amerikaner. Men det brød aldrig hans ånd, siger Phil Balboni til Daily Mail.

Det er ikke kun det danske nu frigivne gidsel, Daniel Rye Ottosen og hans familie, som James Foleys mor har kontakt til. Phil Balboni fortæller, at Foleys mor har udviklet tætte og specielle bånd til familierne til andre vestlige gidsler, der stadig sidder taget til fange i Syrien.

ritzau/

 

Dagens Gossip