Han gjorde abort, pot og homoægteskaber lovlige: I dag takker verdens fattigste præsident af

Uruguays populære præsident José Mujica er blevet hyldet verden over gennem sin tid som præsident for det lille sydamerikanske land, hvor han er blevet kendt som 'verdens fattigste præsident'.

Men han genopstiller ikke til præsidentvalget, der finder sted i dag. 

På trods af sin titel som statsoverhoved har han doneret 90 procent af sin løn til velgørende formål og boet i et særdeles ydmygt hus, og han kørte stadig rundt i sin letterede ramponerede Volkswagen Bubble fra 1987 i hele sin tid som præsident. 

José Mujica nåede blandt andet at gøre abort, homoægteskaber og pot lovligt i sin periode som præsident, og selvom han nu ikke genopstiller, vil der sandsynligvis ikke blive ændret ved de populære tiltag, da den ventede efterfølger, Tabaré Vázquez, har ført valgkamp på at føre lovgivningen videre. 

I sidste uge blev José Mujica afbrudt i et direkte tv-interview med journalister af en hjemløs mand, der spurgte om ikke præsidenten kunne undvære en mønt. 

- Jeg har ikke en mønt, svarede præsidenten, og gav i stedet den hjemløse mand en 100 peso-seddel, der svarer til 25 kroner. 

Videoen gik verden rundt, og bidrog kun yderligere til hans popularitet. 

Den snart forhenværende præsident var tidligere medlem af guerillagruppen Tupamaros, og han sad fængslet under det tidligere militærstyre, der torturerede ham dagligt.