Kæmpe fangeflugt i Syrien: Mindst 400 dømte ISIS-krigere fra hele verden er flygtet

Skrevet af Mathias Madsen

01/02/2022
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Flere hunderede medlemmer af terrorgruppen Islamisk Stat er flygtet fra Syriens største fængsel efter en voldelig og eksplosiv fangeflugt.

Dagens topnyheder

D. 20. januar omkring kl 19 blev en af de største fangeflugter nogensinde sat i gang i Syrien, da en bilbombe sprang foran landets største fængsel. 

Det skulle blive startskuddet til et seks dage langt angreb fra den frygtede terrororganisation Islamisk Stat på fængslet al-Sina i byen Al-Hasakah i det krigshærgede Syrien.

Angrebet på fængslet har ifølge Unilad resulteret i mindst 495 dødsfald, som tæller mindst 374 ISIS-krigere, 77 fængselsansatte, 40 medlemmer af De Syriske Demokratiske Styrker (SDF) og fire civile.

Derudover menes der at mangle cirka 400 medlemmer af terrororganisationen, som sad indespærret i fængslet for diverse forbrydelser, og disse forventes altså at være flygtet. 

Angrebets styrker var en blanding af bevæbnede soldater og jihadistiske selvmordsbombere, som slog til for at befri de godt 400 indsatte terrorister, som man ifølge de kurdiske styrker mangler at gøre rede for. Det skriver The Daily Mail

SDF, som er den officielle forsvarsstyrke i Nord- og Østsyrien, har meddelt, at fængslet havde cirka 3500 indsatte, hvoraf hele 800 af dem var unge mænd med tilknytning til ISIS, som betegnes som 'Unger af kalifatet'.

Disse unge blev forsøgt befriet, men flere medier har også berettet om, at de angiveligt blev brugt som menneskelige skjold af ISIS-krigerne.

Angrebet blev igangsat af en bilbombe, og adskillige biler kørte desuden ind gennem fængslets porte og udleverede våben til de indsatte, som brugte dem til at tage et stort antal vagter som gidsler og desuden henrette flere af dem. 

Det oplyses desuden, at man mener, at de indsatte har vidst, at angrebet ville finde sted, da flere fanger begyndte at angribe vagter på samme tid som angrebet begyndte uden for fængslets vægge. 

SDF har desuden meldt ud i en pressemeddelelse, at flugten "uden tvivl" ikke var et "normalt angreb," da det blandt andet involverede tunneler, som var blevet gravet lang tid forinden, hvilket tyder på, at angrebet har været nøje planlagt og længe undervejs. 

Cirka 10.000 soldater fra SDF blev dog indsat sammen med britiske og amerikanske specialstyrker for at generobre fængslet og jage ISIS-krigerne væk, og det lykkedes også efter hele seks dages kamp. 

Syriens kurdiskstyrede fængsler er ifølge amerikanske myndigheder hjemsted for cirka 12.000 ISIS-krigere, som er blevet dømt over hele verden, og flere medier og politiske personer har nu udtrykt deres bekymring for, om disse fængsler blot fungerer som 'uddannelses- og radikaliseringslejre', og om sikkerheden er høj nok. 

SDF har dog meldt ud, at de resterende ISIS-krigere, som sad indespærret i al-Sina fængslet, et blevet forflyttet til andre og mere sikre lokationer i landet for at undgå flere fangeflugter.

Talspersoner for den amerikanske regering har desuden bedt de kurdiske myndigheder i Syrien om at "forbedre det sikre og humane fangeskab af ISIS-krigere [og] støtte rehabiliterings initiativer [...]."

Dertil har udenrigsministeren for den kurdiske administration i landet, Abdulkarim Omar, udtalt, at truslen fra ISIS er "som en ildkugle, den bliver mere farlig og kompliceret med tiden."