Tusindevis af modige, iranske kvinder smider tørklædet i protest

Mens politikerne mundhugges om skattelettelser, velfærdsydelser og asylansøgeres rolle i det danske samfund herhjemme, kæmper kvinder i andre lande for at slippe for politikernes indblanding i "småting" så som tøjvalg.

I Iran har kvinder siden 1979 fået en bøde- eller fængselsstraf, hvis ikke de går med tørklæde og opbundet hår. Men det er komplet gammeldags og et voldsomt indgreb i private forhold, mener en gruppe kvinder, som nu gør oprør mod loven.

Det gør de ved at lægge billeder af dem selv med løst hår og intet tørklæde i en facebookgruppe til formålet.

- På motorvejen mellem Lahijan og Rasht, i styrtende regn, tog jeg mit tørklæde af for første gang siden 2009 og lod mit hovede stikke ud af bilens vindue, så jeg følte regnen. I det øjeblik følte jeg mig som en fri fugl, der oplevede et øjebliks frihed uden for dens bur, skriver en kvinde om sit billede.

På tidspunktet for billede havde regeringen endda forbudt folk at bære farven grøn, ifølge kvinden, fordi farven er et symbol på en oprørsgruppe, der kalder sig ”Den grønne bevægelse”.

I 2014 blev 3,6 millioner kvinder anholdt eller fik tildelt en bøde af det såkaldt "moralpoliti" i landet ifølge den nationale sikkerhedstjeneste via Buzzfeed

Læs også: Teenagepige hyldes for sit svar: Derfor går jeg med tørklæde

Følelsen af frihed, når tørklædet smides, beskrives også af en anden kvinde, der viser sig frem på et billede med teksten:

- Det her er mig, der føler mig totalt fri i brisen i en park, mens jeg nyder naturen.

Andre nøjes med at beskrive, hvor meget de hader hovedtærklædet, som kvinderne er tvunget  til at bære – også kaldet en hijab. 

Hijab dækker hår og hals, men ikke resten af kroppen. Der er udelukkende tale om et hovedklæde, som kvinderne altså ved lov skal bære i Iran, og som dækker kvindens hår.

Se flere billeder fra facebookgruppen i galleriet nedenfor. 

 

Følg Dagens Kvinder for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip