Dronning Margrethe med sjælden afsløring: Denne ting kunne hun ikke fordrage

Kamille Isaksen

3 uger siden

|

17/06/2024
Underholdning
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Dronning Margrethe afslører, at hun rent faktisk hadede det.

Dagens topnyheder

I sin seneste – og sidste – nytårstale sagde Dronning Margrethe: ”Jeg har lagt mærke til, at mange igen har fundet en hobby eller et håndarbejde frem. Det begyndte nok under corona-krisen; men så kunne man ikke holde op igen – det gælder i hvert fald for mig.”

I den anledning har ugebladet Hendes Verden mødt den nu abdicerede Dronning Margrethe for at tale om glæden ved broderi og den betydning det også kan have for krop og sjæl, når man sidder med et håndarbejde i skødet: 

”Ja, man får ryddet op i hovedet somme tider – det er vist en udmærket ting,” som Dronning Margrethe siger i interviewet. 

Det skriver Story House Egmont i en pressemeddelelse.

Kunne ikke fordrage at sy

Som ung kunne Dronning Margrethe faktisk ikke fordrage at sy, ­ja, hun ligefrem hadede det. Men i sommeren 1960 skete der noget. Hendes mor, Dronning Ingrid, sad en dag og broderede sammen med sine veninder. 

”Så hang alle de her flotte dukker på en stor ring. Farverne spillede sammen, og jeg fik simpelthen lyst til at prøve det. Det kom pludseligt, da jeg var 20 år gammel. Bum, sagde det, og så var jeg hooked,” fortæller Dronning Margrethe i interviewet med Hendes Verden. 

Siden da har Dronning Margrethe broderet. Teknikken og håndelaget er blevet stadigt mere avanceret, og Hendes Majestæt har gennem årene produceret et utal af håndarbejder. Mest kendt er vel nok hendes bispekåber, messehagler og alterforhæng (antependier). 

”Det var farverne, der var vejen ind for mig. Farverne og det, at jeg ikke skulle følge en andens mønster,” fortæller Dronning Margrethe. 

Færdig med fire puder

Majestæten er ingenlunde færdig med broderierne. Dronning Margrethe fortæller i interviewet, at Dronningen netop har færdiggjort en serie af fire puder. Hvad der herefter venter, er ikke besluttet endnu. 

”Så pakker vi hele baduljen sammen igen. Så må vi se, hvad jeg så skal finde på,” som Dronningen siger i interviewet og tilføjer:

”Når man er glad for det, man sidder og laver, ja, så kan man jo ikke lade være at vise det frem.”

Læs det fulde interview med Hendes Majestæt Dronning Margrethe i Hendes Verden nr. 25, der er på gaden den 17. juni. Her er der også en række billeder af nogle af Dronningens mange broderier.

Fakta: Dronning Margrethes broderier gennem tiden

Dronning Margrethe har siden 1960 holdt af forskellige kunstneriske udtryksformer – ud over broderi også

maleri, akvarel, grafik, illustrationer, decoupage og scenografi. En stor del af værkerne har været udstillet i både Danmark og udlandet. Dronningens kunst blev offentligt kendt, efter at hun i 1970 tegnede årets julemærke og i slutningen af årtiet stod bag illustrationer til Tolkiens Ringenes Herre, som blev udgivet af Gyldendal.