10 nemme måde at genkende løgnere

19/07/2014 23:30

Redaktionen

Videnskab
Det er aldrig sjovt, når din nærmeste familie eller en af dine bedste venner lyver dig lige op i ansigtet. Men det er endnu værre, når du finder ud af, at de har givet dig en løgn.

Mest læste i dag

Derfor er det bedst at kunne afsløre deres løgn, så man hurtigt kan komme frem til sagens kerne og få kortene på bordet.

Dagens.dk har lavet en liste over 10 ting, du skal holde øje med for at afsløre, om folk lyver over for dig.

Sådan kan du genkende en løgn

1. En person, der lyver for dig, forsøger ofte at undgå øjenkontakt, eller også forsøger de at fastholde alt for meget øjenkontakt. Folk, der har noget at skjule eller lyver, kigger ofte væk, for at skjule deres løgn, hvor andre nærmest stirrer for at overbevise deres offer, at de ikke lyver, eller for at understrege, at de selvfølgelig ikke lyver.

2. Løgnere taler meget opremsende og rytmisk. Et eksempel er Bill Clintons berømte “I did NOT have a sexual relationship with that woman”. Clinton lægger tryg på hvert ord, i stedet for at sige sætningen helt normalt, og han taler tydeligt for at overbevise folk om, at han taler sandt.
En løgner ville også kunne finde på at stille dig et spørgsmål som “Hvor har du fået det at vide?”, imens de selv forsøger at finde et svar på det spørgsmål, som du lige har stillet dem.

3. Løgnere har ofte et underligt kropssprog, når de lyver. De vender sig bort fra den person, de taler til, de blinker hurtigt, smiler mindre og deres tonefald ændrer sig, når de taler. De kan krydse deres arme, som er et tegn på, at de forsøger at “lukke af” og ikke give for meget information væk. Nogle gange skælder folk også meget ud, når de lyver. De kan også pille lidt for meget med deres øre, en hårtot, en kuglepind eller noget helt andet.

Læs også: 10 gode vaner i et lykkeligt parforhold

4. Løgnere kommer med meget mere information, uden de bliver bedt om det. De tror, at hvis de kan en meget længere historie og sætte tingene i en større sammenhæng, så er der større sandsynlighed for, at du tror på deres historie. Jo længere historien er, jo større sandsynlighed er der for, at det er løgn.

5. En person, der fortæller en løgn, går hurtigt i forsvarsposition. De vil gøre alt for at aflede din opmærksomhed med vrede over, at du tydeligvis beskylder dem for noget, de - ifølge dem selv - ikke har gjort. Folk, der fortæller sandheden, går mere i offensiven. Dette bliver klart for dig, når du har en samtale med en person, som forsøger at ændre emne eller tage samtalen i en ny retning.

6. Hvis en person lyver, har han eller hun en tendens til at over-pynte på historien og glemme alt om de vigtige detaljer. Overdrevne detaljer gør, at løgnere føler sig bedre tilpas, men den person, som hører historien, vil snart begynde at lægge mærke til, at der mangler nogle detaljer i historien.  Dette kan gøre det lettere for dig, at gennemskue løgnen, hvis du husker de detaljer og spørger ind til dem senere for at høre, om de stadig er de samme.

Læs også: 17 små ting, attraktive mænd gør anderledes

7. Hold øje med forskellige øjenbevægelser. Hvis en person husker noget, kigger de ofte op og til venstre, hvis de er højrehåndede. Hvis en højrehåndet person kigger på til højre, så kan du næsten være stensikker på, at personen lyver. For venstrehåndede er det selvfølgelig omvendt. Løgnere har også en tendens til at blinke hurtigt, eller de kan gnide deres øjne. Øjenlågene har også en tendens til at lukke sammen lidt længere end et normalt blink, hvis en person hører eller ser noget, som de ikke kan lide. Håndbevægelser mod øjnene kan også være en yderligere indikation på, at man forsøger at “blokere” sandheden.

8. Nogle mennesker sveder mere, når de fortæller en løgn. Også rødmen, rysten og synkebesvær kan være en klar bedre indikation af, at en person, der lyver for dig.

9. Hold øje med mikro-udtryk. Den sande tegn på en persons følelser vil hurtigt vise sig henover deres ansigt, når en samtale begynder. Det kan være et halvt smil, der varer i fem sekunder eller et bekymret blik, der varer den samme tid. Disse udtryk kan afsløre en løgner med det samme, og selvom du ikke har hørt noget af løgnerens historie endnu, så har du en mavefornemmelse, der fortæller dig, at de skal til at binde dig en historie på ærmet. Mikro-udtryk sker hurtigt, men når du ser for dem, er du ikke i tvivl.

Følg Dagens.dk på facebook - altid gratis nyheder og underholdning

10. Bed en løgner om at gentage sin historie. Hvis historien er opspind, kan det være meget svært at huske alle de nøjagtige detaljer, som de gav din første gang, de fortalte historien. Du skal lægge mærke til, hvis personen ser meget utilpas og bekymret ud. Så er det fordi personen godt ved, at han eller hun ikke kan huske alle de detaljer, som du fik at vide første gang.