Beagle

Skrevet af webmaster

12/02/2018
Beagle
Beagle i fart - Foto: Shutterstock
Det siges, at en Beagle aldrig møder nogen, den ikke kan lide. Denne hund er nemlig venlig og kærlig overfor alle, både mennesker og dyr. Læs det hele her.

Mest læste i dag

Beaglens historie og anvendelse

Selv om der tilsyneladende ikke findes nogen pålidelig dokumentation om Beagles tidligste forfædre, så findes der beskrivelser om hunde af samme størrelse, der blev anvendt til jagt i Grækenland i det 5. århundrede fvt. Der blev ikke givet et formelt navn til disse hunde, men de anses for at være Beaglens tidligste forfædre.

Optegnelser fra det ottende århundrede dokumenterer eksistensen af en jagthund, der var kendt som Saint Hubert hund, hvorfra Talbot-hunderacen opstod. Talbot hunden blev bragt til England i det 11. århundrede med Vilhelm Erobreren, fra hans rejser. Han var konge af England fra år 1066 til 1087 og samtidigt hertug af Normandiet fra 1035 til 1087.

De tidligste hunde, der blev omtalt som "Beagles", var små jagthunde, der var 20 - 22 cm høje. Disse små hunde blev kaldt "Pocket Beagles", da de bogstaveligt var små nok til at passe ned i jægerens sadeltaske. I midten af det 18. århundrede ekspanderede jagten i popularitet, og større hunde blev de foretrukne sporhunde, hvilket førte til, at opdrættet af miniature Beagles blev overset og racen uddøde i 1901. (I dag findes der opdrættere i USA, der har bragt racen til live igen under navnet Olde English Pocket Beagles).

Mens racen blev brugt til jagt, så var den kendt for at være en ret langsom løber. For at afhjælpe denne situation antages det, at jagtentusiaster krydsede Talbot-hunde med Greyhounds for at øge deres løbehastighed. Talbot-hunden var en jagthund. Den er nu uddød og er blevet krediteret for at være forfader til den moderne beagle.

Beaglen er naturligvis stadig en god jagthund med en ekstrem god næse, men i Danmark anvendes den i dag mest som familiehund.

Hvis du egentlig ikke rigtig kender Beaglen, men alligevel synes, du har hørt om den før, så har du sandsynligvis læst tegneserien "Radisserne" som barn. Jagerpilotetn Nuser i tegneserien er nemlig en Beagle.

Karakteristika for Beagle

  • En Beagle er venlig overfor alle – mennesker som dyr
  • En Beagle er nysgerrig - ud over alle grænser
  • Beaglen er en god familie/børne hund. 
  • Beaglen er legesyg og kærlig
  • Beaglen er en sporhund og en jagthund
  • En Beagle er god til at snuse sig frem til kaniner og harer
  • En Beagle kræver en masse daglig motion
  • Den hyler og gør meget
  • Den er vanskelig at træne
  • En Beagle lever i gennemsnit fra 12 – 15 år

Fakta om Beagle

Oprindelsesland: Storbritannien. 

Størrelse: Skulderhøjde 33-40 cm. for begge køn. 

Vægt: Fra 8-14 kg. 

Farver: Trefarvet hvid-tan-sort eller tofarvet med citrongule til rødgule partier på hvid bund. Alle såkaldte hound-farver er tilladt. 

Andre navne: Det internationale navn er Beagle.

Type: Drivende jagthunde og schweisshunde. (Schweiss er oprindeligt et tysk jagtudtryk. En schweisshund opsporer anskudt vildt, så det hurtigst muligt kan blive humant aflivet.)

Beaglens mentalitet og temperament

Det siges, at en Beagle aldrig møder nogen, den ikke kan lide. Denne hund er nemlig venlig og kærlig overfor alle, både mennesker og dyr. Beaglen er en livsglad, legesyg hund, der elsker sin familie ud over alle grænser.

En Beagle kan ikke lide at være alene hjemme. Hvis du efterlader den i baghaven, så finder den hurtigt på sjove ting at lave for at underholde sig selv, såsom at hyle, grave og forsøge at stikke af.  En anden hund eller kat kan klare opgaven, og kan fungere som det nødvendige selskab. 

En Beagle knytter sig til alle i familien, specielt børn. Den kan dog være voldsom og larmende, når den leger, så den har brug for lidt supervision, hvis der er små børn, der ikke er helt sikre på benene endnu. Desuden snupper den ting med munden, herunder dit lille barns hånd, når den leger. Den gør det for sjov, men den har skarpe tænder, så det er noget, den skal lære at holde op med.

Beagle hvalpens opdragelse og pleje

En Beagle vil få dig til at smile og le, men den er en udfordring at træne. Den har et frækt karaktertræk og den kan være svær at træne selv for de mest erfarne hundefolk. Beagles er i bedste fald midlertidigt lydige på grund af deres uafhængige natur, hvilket er ganske almindeligt blandt de fleste jagthunde. Når du er ude at gå med din Beagle i store åbne naturområder, bør du derfor holde din Beagle i snor. Dens instinkt fortæller den nemlig, at den blot skal følge sin næse, uanset hvor meget du kalder på den. Dens næse styrer dens hjerne, og hvis den lugter noget interessant, så eksisterer der ikke noget andet i dens verden, end at snuse sig frem til lugtens kilde. 

Nogle går så langt som at sige, at Beaglen er UMULIG at opdrage, men det er heldigvis ikke sandt. Den har bare brug for mere konsekvens end for eksempel en Schäferhund. Giv ikke op! Prøv et lydighedskursus. Og husk : en Beagle kan bestikkes med velduftende godbidder!

En Beagle hvalp begynder at få tænder, når den er ca. 3 til 4 måneder gammel og vil have fået alle sine tænder, når den er mellem 7 og 9 måneder. Nogle er lidt langsommere end andre. Vær forberedt på at der vil komme nogle særlig intense dage og uger med overvældende kløe og ubehag. Akkurat som med tobenede ”hvalpe”!

Du kan lindre kløen lidt ved at stikke en gulerod i fryseren og give den til hvalpen at tygge i, når den er iskold.

Mad: Hvis du, som mange andre, synker så dybt som at bestikke din Beagle med godbidder, så husk at tælle dem med i hundens samlede foderindtag, fordi en Beagle ELSKER mad, og den holder ikke nødvendigvis op med at spise blot fordi den er mæt. Beagles er madtyve. Disse hunde vil tømme dit spisekammer og din skraldespand  daglig, hvis de får chancen, og de er villige til at spise, til de revner. Problemet er, at en Beagle har tendens til overvægt. Hen ad vejen finder du en balance mellem motion og dagligt indtag og en fornuftig vurdering af, hvordan din Beagle ser ud. 

En Beagle vil højst sandsynligt betragte sin madskål som "hellig". Lær dine børn at respektere familiens Beagle, når den spiser og ikke komme for tæt på eller drille den med dens mad.

Motion: En Beagle er en meget aktiv, nysgerrig hvalp. Selv som små er de klar til at erobre verden på egen hånd. Den vil gerne vandre på de mest ufremkommelige stier, og springe ud i en sø fra den mest mudrede søbred.

En voksen Beagle er fuld af energi, og den har brug for at brænde det af. De elsker at gå ture med deres familie, eller endnu bedre, at løbe over markerne for at jage kaniner (kan ikke anbefales, da en Beagle ikke kommer, når du kalder, hvis den har færten af vildt). Den vil nyde at jogge med dig, men vent indtil den er 18 måneder eller ældre, før du starter på en daglig øvelse som denne. 

Hvis du overvejer, om du skal have en Beagle hvalp i dit liv, så bør du gennemtænke, hvor aktiv din livsstil er. Hvis du tilbringer mere tid på sofaen end ude i naturen, så er en Beagle måske ikke hunden for dig, da den kræver meget daglig motion.

Pelspleje: Den korte og tætte pels er vandafvisende. Beaglen fælder en del, hvis den ikke børstes dagligt eller gnides med et opvredet vaskeskind. Dens pels bliver tykkere om vinteren, så de fælder mest om foråret. Den er generelt en ren hund, der ikke kræver bad ret ofte, med mindre den har fundet noget tiltalende, stinkenede at rulle sig i, som f.eks. en død fugl.

Ørerne skal holdes omhyggeligt rene for at undgå infektioner. Børst din Beagles tænder to til tre gange om ugen for at fjerne belægninger og bakterier. Daglig tandbørstning er endnu bedre, hvis du vil forhindre sygdomme i gummerne og dårlig ånde.

Specielle behov:  Èn ting man som ny Beagle hvalpe-ejer bør tænke på er, at en Beagle hvalps skeletsystem ikke er færdigudviklet før den er 18 måneder gammel. Derfor skal man passe på ikke at overmotionere hunden før da. Det kan forstyrre knoglernes normale vækst.

Det kan være lidt svært, når man står med en super aktiv beagle, der er med på den værste, men forsøg at begrænse gåture til maksimalt 1½ km om dagen, indtil det lille vidunder bliver 18 måneder.

Beagle foreninger og andet

Beagle Klubben er en landsdækkende specialklub under Dansk Kennel Klub. Beagle Klubben udgiver et medlemsblad 4 gange årligt. 

Du kan læse mere om Beagle Klubben her:  beagleclub.dk

Hvis du gerne vil vide lidt om racestandarden for Beaglen, så kan du hente info her: hundeweb.dk/dkk/public/getRaseFil?FIL_ID=216