Cocker Spaniel

Skrevet af webmaster

331 uger siden

|

11/01/2018
Cocker Spaniel
Foto: Cocker Spaniel / Shutterstock
Cocker Spanielens Historie og Anvendelse

Dagens topnyheder

Hunderacen Cocker spaniel kan spores helt tilbage til 11-tallet i Spanien, hvor den oprindelige spaniel kom fra. I England blev Cocker spanielen dog senere videreavlet som apporterende jagthund i Wales og Sydengland og blev anerkendt som race i 1892, og det er den Engelske Cockerspaniel, vi i dag kender bedst i Danmark. 

Navnet Cocker spaniel stammer fra hunderaces anvendelse som jagthund i England, hvor den har været brugt til at jage skovsnepper, som på engelsk hedder "woodcock".  

Den Engelske Cockerspaniel anvendes stadig som jagthund, men de fleste er dog primært familiehunde.

Den Engelske Cocker spaniel var vildt populær i Danmark fra begyndelsen af 1960’erne til langt ind i 1980’erne, hvilket til dels skyldtes Walt Disneys tegnefilm ”Lady og Vagabonden”.  Hvem husker ikke scenen fra filmen, hvor Vagabonden og Lady får fat i hver sin ende af en lang  strimmel spaghetti og ender med at kysse hinanden?

I 1973 blev der registreret 2.204 hunde i Dansk Kennel Klubs stambogsregister. I 2011 var tallet faldet til  407 registreringer.  Faldet af registrerede Cocker spaniels hænger sammen med den overproduktion, der fandt sted, da alle ville have en lille ”Lady”, fordi efterspørgslen førte til indavl, hvilket resulterede i hunde med et dårligt temperament, som dog siden er fjernet igen gennem kvalitetsavl, men racen døjer stadig med rygtet om et dårligt temperament. 

Men, der findes faktisk tre forskellige Coker spaniel racer. Udover den Engelske Cokerspaniel findes der den Engelske Cokerspaniel-FT, der er specielt avlet med jagt for øje, og endelig den Amerikansle Cockerspaniel, som primært er en selskabshund.

Karakteristika for Cocker Spaniels

  • Utrolig børnevenlig hund
  • Kærlig familiehund
  • Venlig overfor fremmede mennesker og andre hunde
  • Har brug for meget motion og aktivitet
  • Højt energiniveau
  • Tendens til at tage på i vægt
  • En god og udholdende jagthund
  • Kan ikke lide at være alene
  • Samarbejdsvillig og let at opdrage 
  • Den gennemsnitlige levealder for en Cocker Spaniel er 10 - 14 år

Fakta om Cocker Spaniels

Oprindelsesland: England

Størrelse: Hanner 39-41 cm. Tæver 38-39 cm. 

Vægt: 12 – 14 kg.

Farver: Ifølge Dansk Kennel Klub er følgende farver godkendte for Engelske Cocker Spaniels:

Helfarvede: Sort, brun og gylden. (De betegnes stadig som helfarvede selv om de har hvide aftegninger). Flerfarvede: Sort og hvid, orange og hvid, lever og hvid. Trefarvede: Sort, hvid og tan. Roan: hvilket betyder broget.

Andre navne: Cocker og Spaniel.

Type: Både den engelske og den amerikanske Cocker Spaniel er både jagthund og familiehund. Hvalpen bliver præget af opdrætteren til enten primært at være en familiehund eller en jagthund, og derfor er det vigtigt, at du gør dig klart hvilken type hund, du er på jagt efter,  når du vil købe en Cocker Spaniel, så du kan købe den fra den ”rigtige” opdrætter.

Cocker Spanielens Mentalitet og Temperament

En Engelsk Cocker Spaniel er en glad og energisk hund, der næsten altid har en logrende hale. Den er blid og kærlig som familiehund og venlig overfor fremmede. Den anden side af denne hund er en beslutsom og selvstændig jagthund med et stort behov for aktivitet.

Cocker Spanielen er en utrolig børnevenlig hund. Den er kærlig, legesyg, social, tålmodig og energisk og bliver nemt børnenes bedste ven.

Udover at være smart er Coker Spanielens temperament lydig og loyal. Tæven er kendt for at være en smule stædig, men så snart du gør det klart, hvem, der bestemmer, så vil hun villigt adlyde dine kommandoer.

Gøen kan være et problem med Cocker Spaniels, selv når de ikke er alene. De er opmærksomme små vagthunde og giver lyd, når der er en indkommende cyklist, jogger, bil, kat, hund, kanin eller fugl. Det vil opretholde freden i nabolaget, hvis du træner din Cockerspaniel til at adlyde en hold-op-med-at-gø kommando.

Dette er en venlig hund, hvad enten det gælder andre hunde, kæledyr, børn, fremmede og selv overfor indbrudstyve. Den Engelske Cockerspaniel er en god vagthund, men et dårligt valg hvis du ønsker en hund, der kan beskytte dig.

Læs også om racen: Pomeranian.

Cocker Spaniel Hvalpens Opdragelse og Pleje

En Cocker Spaniel er nem at opdrage, især når belønningssystemet indebærer mad. Denne hund er utrolig  følsom og tager det personligt, når nogen behandler den hårdt. Positiv forstærkning er altid den bedste rute at tage, når du træner en Cocker Spaniel.

Ifølge Dansk Kennel Klub er den helt grundlæggende pointe i al hundetræning, at ”ønsket adfærd skal belønnes, uønsket adfærd skal ignoreres”! Det lyder lettere end det er, da mange hundeejere automatisk skælder ud, når hvalpen gør noget, man ikke synes om.

Mad: En lille hund skal helst spise små måltider flere gange dagligt. Der findes  meget godt hvalpefoder i butikkerne, men det er altid en god ide at spørge opdrætteren om, hvad din nyerhvervede cockerspaniel hvalp har fået at spise hos opdrætteren, og så fortsætte med det i begyndelsen. 

Et godt fingerpeg, om hvorvidt din hund får nok at spise, er, at du skal kunne føle din hunds ribben, men ikke se dem. Hvis du kan se dem, er hunden for tynd. Hvis du ikke kan mærke ribbenene, så er din hund for fed!

Cocker Spaniel hvalp

Motion: Den Engelske Cocker Spaniel har brug for udendørs plads til at boltre sig på, og hvis du bor i lejlighed og tror, at en lille tissetur rundt om blokken er nok motion; Så kan du godt tro om igen! Denne race er en aktiv, energifyldt hunderace med behov for en hel del motion og action. Den elsker at bevæge sig frit omkring og snuse, men den bør lære at komme, når der bliver kaldt, så hurtigt som muligt, fordi jagtinstinktet ligger lige under huden, også selv om den primært er præget til at være en familiehund. Og hvis den får færten af vildt, så bør du være i stand til at kalde hunden til dig.

Pelspleje: En Cocker Spaniel har en silkeblød pels, der skal trimmes og klippes jævnligt. Denne hunderace fælder meget og kræver flittig brug af kam og børste. Det er en god ide at vænne hvalpen til pelspleje, så tidligt som muligt. Husk også at  fjerne hår i ørerne, da Cocker Spanielens lange silkebløde ører let giver manglende ventilation i ørerne og dermed giver grobund for bakterier og infektioner p.g.a. den megen fugt, der opbygges i deres øregang, hvis ørergangen ikke holdes fri for hår.  Om vinteren bør poterne være klippet fri for hår,  så der ikke samler sig is og sne mellem trædepuderne. 

Du kan bade din hund så ofte, som du føler, det er nødvendigt, men du skal bruge en egnet shampoo (med den korrekte pH-værdi for hundehår) og sørge for, at hunden bliver skyllet og tørret grundigt bagefter. Der findes mange specielle shampooer til rådighed for hunde, herunder anti-sammenfiltring, anti lugt samt insektmidler. Sørg for, at hundens ører, bryst og ryg er helt tørre, før hunden slippes udenfor, medmindre der er solrigt og varmt. 

Specielle behov: Den Engelske Cocker Spaniel har et stort kontaktbehov, og den trives derfor ikke særlig godt med at være alene. Den har en tendens til at udtrykke sin utilfredshed med ensomheden via destruktiv tygning af puder og sko samt gøen. 

Den største fejl, som folk begår med Engelske Cocker Spaniels, er ikke at give dem nok motion. Når denne race ikke får lov til at forbrænde deres energi effektivt, kan de udvikle alvorlig angst, som resulterer i gøen, hylende og destruktiv tygning, når de er alene. En Cocker Spaniel kræver samvær, og selv hvis den motioneres korrekt, kan den stadig udvikle en alvorlig adskillelsesangst. Af denne grund er Cocker Spaniels bedre egnet til familier, hvor der er en person hjemme hele dagen, eller ikke arbejder dagligt i mange timer.

De mest almindelige sundhedsproblemer for Cocker Spaniels er øjenproblemer, øreinfektioner og hoftedysplasi. Selv om der er en lang liste over mulige bekymringer omkring en Cocker Spaniels sundhed, så er denne hund generelt en sund race og responderer godt på medicinsk behandling.

Cocker Spaniel Foreninger og Andet

Spaniel Klubben er en specialklub, der er anerkendt af og samarbejder med Dansk Kennel Klub.  Klubbens formål er at fremme avl og anvendelse af spanielracer hørende under Dansk Kennel Klubs gruppe 8. 

Du kan finde Spaniel Klubben her: spanielklubben.dk

Den Engelske Cocker Spaniel er en af otte spanielracer. De syv andre er den Amerikanske Coker Spaniel, Engelsk Springer Spaniel, Field Spaniel, Irsk Vand Spaniel, Sussex Spaniel og Welsh Springer Spaniel.

For at sikre dig, at du får en ægte Cocker Spaniel, så skal du købe en hvalp, der er avlet efter stambogsførte forældredyr og som selv er stambogsført. 

Dansk Kennel Klub har racespecifikke avlsrestriktioner på sundhedsområdet og har et offentligt register over sundhedsresultater, så seriøse opdrættere (og seriøse hvalpekøbere) kan tjekke hundens afstamning og sikre sig, at frekvensen af arvelige sygdomme er markant lavere en racens gennemsnit, inden de anvendes til avl.

For at få påtegningen; ”Denne hund er avlet efter Spanielklubbens og DKK’s avlsanbefalinger”; på stambogen, skal følgende være opfyldt: 

KRAV:

1. Begge forældre skal før parring have HD (hofteledsdysplasi) status A, B eller C registreret i DKK.

2. Forældredyrene må ikke være registreret med samme øjensygdom i DKK. 

3. Begge forældredyr skal før parring være præmieret på en FCI/DKK anerkendt udstilling med mindst Very Good. 

 

Læs også om racen: Golden Retriever