Debatten raser: Skal det offentlige betale for at transkønnede får fertilitetsbehandling?

En etisk diskussion er i gang i Storbritannien, hvor det er muligt for transkønnede tidligere kvinder at få frosset deres æg ned, så de kan bruges til kunstig befrugtning senere i livet.

Æggene bliver frosset ned, inden en kvinde skifter køn og bliver en mand, og det betyder, at der er en chance for, at æggene kan bruges til at gøre den kommende mand gravid i fremtiden (hvis personen bevarer sin livmoder under operationen vel at mærke).

På den vis kan en baby være født af far, hvilket i sig selv leder til en debat om, hvorvidt et barn har brug for forældre, der lever op til de gængse familiemønstre; en kvinde er mor og en mand er far, eller ej.

Desuden går den ophedede debat i disse dage på, at det offentlige sundhedsvæsen og dermed skatteborgerne betaler for dels kønsskifteoperationen, men også for at den kommende mand kan få frosset sine æg ned og dermed blive far af egne æg i fremtiden.

- Jeg forstår ikke, hvorfor skatteborgere skal betale det her. Jeg spørger mig selv, om NHS (det offentlige sundhedsvæsen red.) har deres prioriteter i orden, udtaler medlem af parlamentet, Peter Bone blandt andet ifølge Daily Mail.

Han mener ikke, den offentlige financiering er i orden, fordi der samtidig bliver skåret visse andre steder i sundhedsvæsenet. Kritikere estimerer ifølge mediet, at det koster sundhedsvæsenet cirka 300.000 kroner at udføre en kønsskifteoperation og få frosset æg ned i cirka ti år.

Læs også: Fotograf raser: Hvorfor må vi ikke se dette billede på facebook?

En af Storbritanniens førende læger inden for kønsskifteoperationer mener omvendt, at:

- Transkønnede, der skifter køn fra at være kvinder til at blive mænd, har lige så meget ret til at blive forældre ved kunstig befrugtning, som eksempelvis en kræftpatient har, mener doktor James Barrett.

50 af hans kvinde-til-mand patienter har anmodet om at få frosset deres æg ned, mens 100 af hans mand-til-kvinde-patienter har fået frosset sæd ned. Derudover har tre af hans patienter ifølge Daily Mail været tæt på at blive forældre.

Får en transkønnet, tidligere kvinde, frosset sine æg ned, betyder det ikke nødvendigvis, at personen selv bliver gravid i fremtiden – en kommende, kvindlig partner eller en surrogatmor kan eksempelvis få ægget sat op.

Mener du, at det skal være muligt for transkønnede at få børn af egen genetik? Og hvem skal i så fald betale det?

Læs også: For ung til at blive steriliseret: Mor til tre raser over lægernes afgørelse

 

Følg Dagens Debat for flere lignende artikler:

 

 

 

Dagens Gossip