Farven blå

Hvad betyder farven blå? Foto: Shutterstock

Farven blå forbindes ofte med ro, harmoni, dybde og loyalitet, men den blå farve har også negative sider. Læs alt om himlens og havets farve her.

Undersøgelser i Europa og USA viser, at blå symbolik oftest er forbundet med harmoni, troskab, uendelighed, fantasi, kulde og undertiden med sorg, er den mest populære farve, der vælges af næsten halvdelen af både mænd og kvinder som deres yndlingsfarve.

Dagens.dk har lavet guide over farvesymbolik på de mest kendte farver. Herunder finder du en detaljeret beskrivelse af farven blå , hvad den betyder, hvordan den påvirker os og meget mere.

Blå Symbolik

Blå er himlens og havets farve. Den bliver ofte associeret med dybde og stabilitet. Den symboliserer tillid, loyalitet, visdom, ro, selvtillid, intelligens, tro, sandhed og himlen. Den blå farve forbindes ofte med kongelighed.

Lyseblå forbindes specielt med helbred, healing, ro, forståelse og blødhed. Mørkeblå repræsenterer viden, magt, integritet og seriøsitet. 

Farven blå

Farven blå tilhører de tre primære farver, som er blå, gul og rød. Indenfor maleri og trykning er disse farver de eneste tre farver, der ikke er blandet af andre farver. Alle andre farver kan blandes ud fra blå, gul og rød plus hvid og sort.

Blå er altså en ren primær farve, der befinder sig mellem violet og grønt på spektret af synligt lys, hvilket refererer til, hvad de fleste kan se med det blotte øje i det elektromagnetiske spektrum. Himlen og havet forekommer blå pga en optisk effekt, der er kendt som Rayleigh-spredning (spredning af lys som skabes af partikler der er mindre end lysets bølgelængde). 

Sådan påvirker den blå farve dig

Blå farvesymbolik betragtes som gavnlig for sind og krop. Den nedsætter menneskers stofskifte og som åndens farve skaber den ro og kan få kroppen til at producere kemikalier, der beroliger og udstråler følelser af ro og balance. Det er blandt andet end kendsgerning, at mange mennesker sover godt i et  soveværelse med blå vægge.

Indenfor marketing og reklame er blå en populær farve blandt store virksomheder, hospitaler og flyselskaber og den kan med fordel bruges til at fremme produkter og serviceydelser, der er relateret til renlighed, sundhed, luft og himmel (rengøringsselskaber, tandlæger, fysioterapeuter, flyselskaber, klimaanlæg), vand og hav (søfart, cruises, mineralvand og spabade). Blå er også knyttet til højteknologiske produkter.

Blå virker dæmpende på appetitten., så du skal ikke bruge den til at annoncere fødevarer eller madlavningskurser...det skulle da lige  være et madlavningskursus om alt godt fra havet, i såfald!

For meget blå kan skabe følelser af melankoli, negativitet, tristhed, selvretfærdighed og selvcentrerethed. For lidt blå giver mistænkelighed, depression, stædighed, skyhed og upålidelighed.

Andre betydninger forbundet med blå

Blå er en spirituel farve, når den findes i auraen, som er det energifelt, der omgiver den fysiske krop og som delvist er sammensat af elektromagnetisk stråling, der spænder fra mikro-bølger, infrarød til UV-lys.

Blå repræsenterer halsen, specifikt skjoldbruskkirtlen. Hvis din aura er blå, er du intuitiv og elsker at hjælpe folk. Du forbliver rolig under en krise. Andre kommer til dig for at få støtte.

Mange er endnu ikke bevidste om, at de er ved at åbne deres intuitive evner, så forskellige former for information kommer blot til dem i deres tanker, eller som en blok af viden eller som en inspirerende ide. Når de bliver spurgt, hvor de vidste det fra, er de usikre og vil ofte svare noget i retning af; "Det kom bare ud af det blå". 

Uden at være bevidste om det, beskriver de præcist deres auras farve omkring dem, hvor deres mentale energifelt er forbundet med deres intuitive evner til at trække energien ned i auraen og bringe informationerne frem.

En mudret blå farve i auraen (tænk blå med lidt sort i) er ofte personer, der ikke deler deres følelser, men holder dem lukket inde i sig selv - eller hos personer, der taler for meget, uden at noget af det, de siger, bliver taget alvorligt, fordi folk oplever, at de blot ”hælder vand ud af ørerne”. De når aldrig frem til det, de egentlig ønsker at sige, og får aldrig udtrykt, hvad de føler. Bivirkningen er, at det giver en endnu tungere følelse af lukkethed, og det får andre til at trække sig væk fra dem.

Forskellige nuancer og toner af farven blå

Hvis du har nogle gamle havemøbler (stole, borde eller bænke, der består af trælameller), så kan du skabe et helt nyt fredfyldt og køligt, blåt opholdssted i haven til de varme sommerdage.

Hvis du vil have forskellige, lyse kolde nuancer af blå, så kan du forsøge følgende, men husk at notere dine blandinger ned, så du kan genskabe det samme resultat.

Du skal bruge en dunk hvid maling og en dunk mørkeblå maling samt ligeså mange forskellige tomme plastikbægre (f.eks. fra ymer, youghurt eller lignende), som du ønsker forskellige blå nuancer - eller blå trælameller. Skriv numre på bægrene med en sort tush.

Desuden skal du bruge en plastikske.

  • Nu fylder du bægrene halvt med hvid maling.
  • Dernæst hælder du en skefuld blå maling i det første bæger og rører rundt. Hvis du er tilfreds med denne lyse blåtonede farve, så er det første bæger færdig. Hvis du ønsker at starte lidt mørkere så giver du den en skefuld mere. Når du er tilfreds, så noterer du ned, hvor mange skefulde, du har tilføjet til den første farve, som nu er færdig og sættes tilside. Dæk bægeret med plastikfilm.
  • Dernæst fylder du det samme antal skefulde i de andre bægre.
  • I bæger nummer to hælder du nu en eller to skefulde blå maling mere i, indtil du er tilfreds med den næste blåtone. Dæk bægeret til og sæt det tilside. Husk at notere hvor mange skefulde, du nu er oppe på.
  • Dernæst fylder du de samme ekstra antal skefulde som i bæger nummer to i de resterende bægre - og så fremdeles til du har blandet dit valgte antal blåtoner.

Okay, nu er det så bare om at smøge ærmerne op og finde penslen frem.

Læs også om farven gul her.

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip