Farven grøn

Grøn er livets, fornyelsens, energiens og naturens farve. Den associeres med betydninger som vækst, harmoni, friskhed, frugtbarhed og miljø. Læs alt om naturens og håbets farve her.

Dagens.dk har lavet guide over farvesymbolik på de mest kendte farver. Herunder finder du en detaljeret beskrivelse af farven grøn , hvad den betyder, hvordan den påvirker os, hvordan den blandes og meget, meget mere... 

Grøn symbolik?

Grøn er forårets, frugtbarhedens og naturens farve. Tænk på nyudsprungne bøgetræer, grønne græsplæner og kruspersille.

Grøn er farven på mange miljøorganisationer, som f.eks. Greenpeace og de grønne partier rundt omkring i Europa. Mange byer har grønne områder, og bruger grønne skraldespande og containere. Et grønt kors anvendes ofte til at udpege apoteker i Europa. 

Olivengrøn og flere grønne nuancer og farver bruges i camouflageudstyr har en stærk militær betydning.

De fleste associerer grøn med vitalitet, vækst og rigdom. Vi tænker generelt på grøn som en afbalanceret, sund og ungdommelig farve. Vi bruger grøn til rum, der er beregnet til at fremme kreativitet og produktivitet, og vi forbinder grøn med fremskridt - tænk på udtrykket " at give grønt lys".

Grøn symboliserer miljøbevidsthed.

Farven grøn

Grøn er er sekundærfarve, hvilket vil sige, at den er blandet af to primærfarver eller grundfarver; nemlig blå og gul. Grøn befinder sig altså mellem blå og gul på spektret af synligt lys, hvilket refererer til, hvad de fleste kan se med det blotte øje i det elektromagnetiske spektrum. 

Himlen og havet forekommer blå pga en optisk effekt, der er kendt som Rayleigh-spredning (spredning af lys som skabes af partikler der er mindre end lysets bølgelængde). 

Grøn er den mest foretrukne farve efter farven blå.

Sådan påvirker den grønne farve dig

Den grønne farve påvirker os fysisk og mentalt på flere forskellige måder.

Grøn er afslappende for øjnene. Undersøgelser viser, at et grønt miljø kan reducere træthed. Hvis dine øjne er trætte, f.eks. efter lang tid foran computeren, så hvil øjnene et kvarters tid ved at stirre tomt ud over et grønt landskab – hvis du er så heldig at have det indenfor ”øjenvidde”.

Forskere har også fundet ud af, at grønt kan forbedre læseevnen. Nogle elever opdager muligvis, at det kan øge læsehastigheden og forståelsen at lægge et gennemsigtigt grønt ark over læsematerialet. 

Da grøn befinder sig i centrum af spektret af synligt lys, er det balancens farve - et mere vigtigt begreb end mange mennesker er klar over. Når verden omkring os indeholder masser af grønt, så indikerer det forekomsten af vand og dermed en minimal fare for hungersnød, så vi bliver beroliget af grønt på et primitivt niveau.

Grøn er en farve, der hjælper med at lindre angst, depression og nervøsitet. Grøn giver også det en følelse af håb, sundhed, fornyelse og harmoni. 

Den grønne farve bruges ofte til at indikere sikkerhed i reklamer for medicin og medicinske produkter. Grøn er direkte relateret til natur og energi, så det er også almindeligt anvendt til at repræsentere og fremme "grønne" produkter.

Andre betydninger forbundet med grøn

Den grønne farve i auraen (det energifelt, der omgiver den fysiske krop) er forbundet med hjertet og lungerne. 

Hvis du har grønt i din aura, så repræsenterer det normalt vækst og balance og mest af alt; Noget der fører til forandring. Det viser også stor kærlighed til mennesker, dyr og naturen. 

Den grønne farve i auraen findes normalt hos lærere og mennesker der arbejder for almenvellet. Mange psykologer og læger har grønt i deres aura. Disse mennesker har også en rolig og afbalancerende effekt på andre. 

Personer med grønne auraer, helt eller delvist, er naturlige healere. De har ofte stor glæde af at hjælpe andre, og de er som regel meget gode til det. De fleste nuancer af grøn viser en fredelig og afslappet adfærd, med blot en gnist af inspiration og positivisme for at balancere tingene. 

Mennesker med dominerende grønne auraer elsker normalt alt, hvad der har med naturen at gøre. De elsker at være udendørs det meste af tiden. De føler en forbindelsen med naturen, og de forstår instinktivt, hvordan man dyrker planter.

Personer med grønne auraer er yderst kreative og meget hårdtarbejdende. De stræber efter perfektion i alt, hvad de gør. De er meget målrettede med begge ben plantet på jordens, og de lader ikke fantasifulde drømme og urealistiske ideer farve deres verden.

Hvor kommer den grønne farve fra?

I dag tager vi farver som en selvfølge.  Vi er så vant til farvers lette tilgængelighed, både når det drejer sig om maling, men også om garn, tekstiler og tøj i alle regnbuens farver. Sådan har det dog ikke altid været. I ældre tider var farver ikke så lette at få fat i, der måtte arbejdes for sagen.

Farvning af tekstiler og garn foregik med plantefarvning. Det var (og er stadig) en hel kunstart at gå ud og plukke de rigtige planter til at farve garn eller stoffer grønne med. Planten eller blomsten rejnfan  giver f.eks.  En gulgrøn farve,  men ofte skulle der først farves gult og denæst blåt – for at opnå en  rigtig grøn farve. Det er dog en dejlig oplevelse, og det er meget spændende at se resultatet af plantefarverne.

Farvepigmenter til fremstilling af maling er også en længere process. Mange mineraler giver pigmenter, der er blevet brugt i grøn maling og grønne farvestoffer gennem århundreder. Pigmenter er i dette tilfælde mineraler, som reflekterer farven grøn. Det store antal grønne pigmenter, der findes, gør det umuligt at nævne dem alle.

Grøn jord er f. eks. et naturligt pigment, der er blevet anvendt siden Romerrigets tid. Det er sammensat af ler, der er farvet af jernoxid, magnesium, aluminiumsilicat eller kalium. Store forekomster blev fundet i Sydfrankrig nær Nice, og i Italien omkring Verona, på Cypern og i Bøhmen. 

Leret blev knust og derefter vasket for at fjerne urenheder og til slut pulveriseret. Grøn jord bliver også kaldt  Verona grøn.

En af de mere bemærkelsesværdige grønne mineraler er smaragd, som er farvet grøn af små mængder af krom og nogle gange vanadium. 

Kromoxid (Cr2O3) kaldes kromgrøn, men går også under navnet institutionsgrøn, når den anvendes som et pigment.

Hvis du er interesseret i farver, så er der en hel verden af viden om farver, som du kan undersøge ...og internettet er et godt sted at starte.

Gå tilbage til oversigt: Farvesymbolik

 

Dagens Gossip