Farven gul

Hvad betyder farven gul? Foto: Shutterstock

Farven gul er forbindes ofte med jalousi og misundelse, men den gule farve har også mange positive sider. Læs alt om solens farve her.

Dagens.dk har lavet guide over farvesymbolik på det mest kendte farver. Herunder finder du en detaljeret beskrivelse af farven gul og andre betydninger forbundet med den gule farve.

Gul symbolik

Farver er kendt for at have en stærk psykologisk indvirkning på folks adfærd og beslutninger, og denne viden udnyttes flittigt af designere og marketingfolk. Farven kan ofte være den eneste grund til at nogen køber et produkt!

I farvepsykologien forbindes gul farvesymbolik med livsglæde, lykke, intellekt, energi og mad. Tænk på den gule studenterhue til Ernæringsassiststent uddannelsen. Tænk på æggeblommer, citroner og karrysovs.

Når den gule farve kombineres med sort, giver det os en fornemmelse af advarsel og tiltrækker vores opmærksomhed. I naturen ses det f.eks. hos en hveps, der er sort og gul.

I forbindelse med markedsføring, bruges gul bl.a. til at understrege ungdommelighed og glæde. Når den gule farve kombineres med rødt appellerer det meget til børn, tænk på McDonald's. 

Den gule farve er derimod ikke god til at sælge eksklusive varer, da den forbindes med udsalgsskilte og nedsatte varer.

Hvis du maler væggene i et rum en klar gul farve, så skulle gøre det lettere at tage beslutninger og tænke klart, da en ren gul farve stimulerer nervesystemet og giver skarpere hukommelse og koncentration. En klar gul opfordrer også til kommunikation.  Lysegul forbindes med intelligens, friskhed og glæde, men hold dig fra mørkegul, da den repræsenterer forsigtighed, jalousi, forfald og sygdom.

Farven gul

Farven gul tilhører de tre primære farver, som er gul, rød og blå. Indenfor maleri og trykning er disse farver de eneste tre farver, der ikke er blandet af andre farver. Alle andre farver kan blandes ud fra gul, rød og blå plus hvid og sort.

Gul er altså en ren primær farve, og i spektret af synligt lys er gul desuden farven mellem grøn og orange. Synligt lys vil sige den del af det elektromagnetiske spektrum, som er synligt for det menneskelige øje ved hjælp af synssansen.

Men hvad betyder den gule farve i vores liv? Hvordan påvirker den gule farve os, hvilken symbolik og andre betydninger er forbundet med den, og hvordan kan du selv skabe forskellige nuancer af den gule farve?

Andre betydninger forbundet med farven gul

Russiske forskere, som har anvendt Kirlian fotos (en synlig elektro-fotonisk glød af et objekt) til at studere Auraer i de sidste 50 år, opdagede, at Auraen omkring mennesker er delvist sammensat af elektromagnetisk stråling, der spænder fra mikro-bølger, infrarød til UV-lys. De lavfrekvente mikrobølger og den infrarøde del af spektret (kropsvarme) synes at være relateret til de lave niveauer af vores krops funktion (DNA struktur, metabolisme, cirkulation osv.), imens de højfrekvente vibrationer (UV) er mere relateret til vores bevidste aktiviteter som tænkning, kreativitet, hensigter, sans for humor og følelser.

Den gule farve i auraen relaterer til milten og livsenergien. Det er farven på opvågning, inspiration, intelligens, kreativitet, optimisme og en afslappet natur. En lys gul kan imidlertid angive frygt for at miste kontrol, prestige, respekt eller magt.

Den gule farve er springfyldt med energi og opfordrer til intellektuelle aktiviteter og kreativ selvudfoldelse. Hvis du er springfyldt med energi og udfolder dig selv både intellektuelt og kreativt, så vil det vise sig i form af en gylden gul farve i auraen omkring dit hovede, nogle gange med en blålig kant. 

Hvis den gule aura viser sig som mange fine linjer i bevægelse, så er det et tegn på at der foregår mange varierede mentale aktiviteter. Dette kan skyldes at personen bekymrer sig meget, selvom gul symbolik normalt ses som optimistisk.

Forskellige nuancer og toner af farven gul

Hvis du gerne vil lege lidt med farver selv, uanset om det er maling til væggene, til et møbel eller til et maleri, så skal du vide, at du kan skabe mange forskellige nuancer og toner fra din primære, rene gule farve.

  • Hvis du blander din gule farve med lidt blåt, grønt eller sort, så får du en kold gul farve. 
  • Hvis du derimod blander den med lidt rød, så får du en varm gul farve. 
  • Ønsker du en lysere gul, så blander du lidt hvidt i din maling.
  • Ønsker du en lidt mørkere gul, så blander du ganske lidt sort i ad gangen, indtil du er tilfreds.
  • Pas på med at komme for meget hvidt eller sort i din gule maling, da det kan forandre din farve meget mere end du ønsker. Lidt ad gangen er bedre

Du kan blande dig frem til flere toner af den samme gule farve, og for eksempel give en gammel kommode nyt liv med en ren gul kommode med skuffer i forskellige gule nuancer.

 

Dagens Gossip