Farven hvid

Hvad betyder farven hvid? Få svaret her.

Hvid er kombinationen af alle farver og indikatoren for lys og lysstyrke, med kraftige betydninger forbundet med alle menneskelige overgangs-ritualer. Læs alt om renhedens og uskyldens farve her.

Maleren Wassily Kandinsky har beskrevet den hvide farve sådan: "Hvid giver genlyd - som en stilhed, der pludselig kan forstås".

Dagens.dk har lavet guide over farvesymbolik på de mest kendte farver. Herunder finder du en detaljeret beskrivelse af farven hvid, dens symbolik, hvordan den påvirker os og hvad det betyder at have et overvejende hvidt energifelt (aura) omkring kroppen. 

Hvid symbolik?

Hvid er forbundet med alle menneskelige overgangs-ritualer som liv og død. Vi er klædt i hvidt, når vi bliver døbt, konfirmationskjoler og brudekjoler er hvide og når vi bliver begravet er de fleste klædt i hvidt.

Ifølge undersøgelser i Europa og USA er hvid den farve, der oftest er forbundet med perfektion, godhed, ærlighed, renhed, nye begyndelser, neutralitet og nøjagtighed.

Hvid er en vigtig farve i næsten alle verdensreligioner. Paven, lederen af den romersk-katolske kirke, har været klædt i hvidt siden 1566 som et symbol på renhed. I islam og i Shinto-religionen i Japan bæres den hvide farve af pilgrimme; og af Brahminerne i Indien.

I vestlige kulturer og i Japan er hvid den mest almindelige farve til brudekjoler, der symboliserer renhed og jomfruelighed. I mange asiatiske kulturer er hvid også farven på sorg.

For amerikanske indianere symboliserer farven hvid ånden, og i sufismen er det forbundet med visdom. For hinduer er hvid den rene bevidstheds farve.

I drømme kan hvidt symbolisere en forudanelse om døden (f.eks. en hvid hest) samt renheden hinsides livet, og spøgelser vises næsten altid i hvide gevandter.

Negativt symboliserer hvidt følelseskulde, goldhed, ensomhed, fortvivlelse og dødens bleghed.

Frem for alt er hvid forbundet med alle vigtige begivenheder i vores liv, fra vi kommer ind i verden, til vi forlader den igen. Hvid handler i virkeligheden om livet selv.

Farven hvid

Hvid er den lyseste farve og er achromatisk (uden farve), fordi den fuldt ud reflekterer og spreder alle lysets synlige bølgelængder. 

Hvid er farven på frisk sne, skyer og sand og er det modsatte af sort.

Sådan påvirker farven hvid dig

Hvid får et rum til at virke lysere og mere rummeligt, men for meget hvidt kan let have en steril, kold effekt.

Hvid bruges af mange behandlere i sundhedsvæsnet såsom tandlæger, læger og fysioterapeuter for at signalere renlighed, effektivitet og sterilitet. Farven anvendes også i marketing for medicinske produkter. 

Hvid er desuden effektiv til at formidle enkelheden ved højteknologiske produkter i reklamer, og den rene hvide farve bruges ofte til at fremme velgørende organisationer.

Hvis din yndlingsfarve er hvid, så fortæller det noget om dig; nemlig at du har et dybt behov for enkelhed i dit liv, at du ønsker at være uafhængig og selvberoende, så du ikke behøver at være afhængig af andre mennesker.

Andre betydninger forbundet med hvid

En hvid aura repræsenterer en persons tilstand af dyb renhed, der skinner indefra og ud. Denne aura er den mest modstandsdygtige overfor korruption og andre negative energier, der normalt omgiver os. 

Som med alle auraer er der et naturligt spektrum af farver forbundet med hvid, der spænder fra den reneste hvide til de mere bekymrende uklare eller mørke toner. 

En hvid aura kan have flere betydninger - det hvide kan både angive en begyndelse og en destination. Hvidt i auraen eller overvejende hvidt repræsenterer altid ægte, uselvisk godhed.

Personer med en hvid aura sanser ofte, når noget er galt eller når nogen har det svært. De er ofte beskyttet fra naturens side og afviser negativ energi - alene ved deres tilstedeværelse. De er beskyttende af natur og forsvarer de svage og sårbare mod ondt.

De fleste spædbørn begynder med en hvid aura, der repræsenterer deres uplettede og uskyldige tilstand, der er klar til at blive formet af livets følelser og oplevelser. 

Afhængig af dine personlige og spirituelle overbevisninger kan den hvide aura have langt større betydning. Den antages ofte at repræsentere en forbindelse til guddommelighed eller en person, der er nøje overvåget af engle. For eksempel siges personer, som mirakuløst har overlevet katastrofale situationer, at have haft en hvid aura omkring sig - selvom det kun var midlertidigt.

Alles auraer kan dog ændre sig, f.eks. når børn mister deres infantile uskyld og får andre aura farver eller voksne, der bliver mindre modstandsdygtige over for de omgivende negative energier.

Forskellige nuancer og toner af farven hvid

Hvide farver kan skabe enkelhed og klarhed i dit hjem. Hvis hverdagen er stresset, så er hvid klare linjer og minimalisme, hvilket giver fred, ro og orden omkring dig - i det mindste på hjemmefronten.

Hvid er dog ikke bare hvid, der er uendelige mange nuancer af hvid. Hvad er f.eks. forskellen på råhvid, modehvid, æggeskalshvid, knækket hvid og kalkhvid?

Råhvid er en af de lyseste hvide farver, der findes. Den er så hvid, at den næsten kan virke blændende i store rum med meget kunstigt lys eller store vinduer med dagslys og solskin. Den egner sig derfor bedst til mindre rum, som den vil få til at virke større. 

Modehvid er en blød, hvid farve. Den er en af de mørkere hvide farver, i forhold til råhvid, og derfor ikke så skarp og blændende. Den er god til store rum med store vinduer, da lyset ikke reflekteres så skarpt som f.eks. råhvid. Den dækker også meget bedre end andre hvide farver.

Æggeskalshvid minder om æggeskallen på et hvidt æ. Farven er lys, men har et svagt strejf af både grå og gul. Det gør den hvide farve både varmere og blødere i tonen end andre hvide farver.  Æggeskalshvid er en af de hvide farver, der egner sig godt, hvis du gerne vil omgives af renhed - men undgå det kolde look fra de rene hvide farver.

Knækket hvid er en mellemting mellem råhvid og modehvid. Knækket hvid er en meget lys farve, men med knapt så meget genskin som den råhvide - men alligevel mere end den modehvide.

Kalkhvid kan give dine vægge og lofter en let antik udstråling, fordi den har et gulligt skær. Den får dig til at tænke på hengemte rum med masser af historie og atmodfære. Kalkhvid har en blød udstråling og egner sig særligt godt til rum med masser af sollys.

Gå tilbage til oversigt: Farvesymbolik

 

Dagens Gossip