Farven sort

Farvesymbolik for sort - Foto: Shutterstock

Den sorte fave forbindes ofte med sorg, død og ondskab men også med det mystiske, det sexede, det elegante og det sofistikerede. Læs mere om mørkets farve her.

Sort er forbundet med hemmelig viden og har endda tilknytning til magiske eller esoteriske ideer. Tænk på hekse i sorte kutter, sort magi og sorte katte.

Dagens.dk har lavet guide over farvesymbolik på de mest kendte farver. Herunder finder du en detaljeret beskrivelse af farven sort, hvad den symboliserer, hvordan den påvirker os og hvorfor nattehimlen f.eks. er sort...på trods af de mange stjerner.

Sort symbolik

Sort symboliserer det mystiske (tænk på "sorte huller"), det ukendte (okkult viden) og det skjulte (tænk ”sorte penge” og blackmail)  samt magt og ondskab (tænk på nazisme, facisme. ”den sorte død” og ”den spanske inkvisition).

I 1930'erne og 40'erne var sort nazismen og fascismens farve. 

I 1950'erne blev sort et symbol på individualitet og intellektuelt og socialt oprør - farven hos dem, der ikke accepterede de etablerede normer og værdier. Sorte læderjakker blev båret af motorcykelbander som Hells Angels og gadebander på samfundets yderkant i USA. 

Sort tøj og sørgebind symboliserer død, begravelser, sorg og respekt for en afdød.

Sort symboliserer også sex og sofistikeret smag, tænk på sort undertøj, den klassiske sorte kjole o.s.v.

Farven sort

I realiteten er sort ikke en farve, det er mangel på lys. Sort kan nemlig defineres som det visuelle indtryk, der opstår, når intet synligt lys når øjet. Pigmenter eller farvestoffer, der absorberer lys frem for at reflektere det tilbage til øjet "fremstår sort". 

Et sort pigment kan imidlertid skyldes en kombination af flere pigmenter, der kollektivt absorberer alle farver. Hvis passende proportioner af tre primære pigmenter blandes, afspejler resultatet så lidt lys, så det bliver kaldt sort.

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor nattehimlen er sort? Det nuværende accepterede svar er, at selv om universet er uendeligt stort, så er det ikke uendeligt gammelt – kun små 13,8 milliarder år, så vi kan kun se objekter så langt væk som fjernlyset kan rejse på 13,8 milliarder år. Lys fra stjerner længere væk har ikke nået jorden endnu, og kan ikke bidrage til at lysne himlen. Desuden bevæger mange stjerner sig væk fra Jorden, efterhånden som universet ekspanderer. 

Sådan påvirker den sorte farve dig

Sort tøj virker visuelt slankende. Mange af os bruger sort på forskellige tidspunkter i vores liv. Sort skjuler ting, såsom lettere overvægt, usikkerhed og sårbarhed. Sort er i det mindste i stand til at få os til at føle, at disse ting er skjulte, og dermed få os til at føle os mere sikre og bedre tilpas.

Sorte vægge kan få et rum til at se mindre ud, end det er, men det virker deprimerende og trist på nogle mennesker. Andre føler sig trygge og beskyttede i et sort rum. Så du skal ikke blive forskrækket, hvis din teenager ønsker at male væggene sorte. Det er sandsynligvis en fase, der går over, når den ungdommelige usikkerhed og sårbarhed forsvinder, og der bliver overskud til farver og lys igen.

Mange forbinder den sorte farve med en følelse af magt, autoritet og dominans. Mærk derfor efter, om det er disse følelser, du ønsker at få frem, før du begynder at male væggene sorte.

Andre betydninger forbundet med sort

Den sorte aura er en af de få auraer, der overvejende er negativ. 

I modsætning til den almindelige overbevisning er du (i de fleste tilfælde) ikke en ond eller dårlig person, hvis du har en sort aura. Du har bare brug for tid til at bevæge dig videre og komme dig efter de negative følelser, der fik den sorte aura til at manifestere sig.

En af de primære årsager til en sort aura er en uvillighed til at tilgive dig selv eller andre. Det er aldrig bundet sammen med specifikke ugerninger, men kommer fra dig, når dit fokus og din energi bliver ubalanceret til fordel for fortvivlelse eller rå negativitet. Dette er blot en af de mange kilder, men selv sygdom kan være en årsag til din sorte aura.

En sort aura betyder ofte, at din naturlige aura bliver kvalt. Den sorte aura forbruger din naturlige aura og undertrykker den, mens den er tilstedet, hvilket gør det lettere at føle dig håbløst fanget. Farven er ikke en personlighed, det er ikke den "rigtige" dig, og den vil kun være sort, så længe du tillader den at være det.

Husk at auraer kan forandrer sig - og gør det, når du forandrer noget. Det er ikke en dom på livstid! Når du anerkender oprindelsen af dine "sorte" følelser og skrider til handling for at forandre det, så kan du løse problemet med en uvelkommen sort aura. 

Sort i moden gennem tiden

Sort er den farve, der oftest er forbundet med elegance i Europa og USA, efterfulgt af sølv, guld og hvid.

Sort blev først en fashionabel farve til mænd i Europa i det 17. århundrede, ved domstolene i Italien og Spanien. 

I det 19. århundrede var kjole og hvidt moden for mænd - både i erhvervslivet og til  aftenbrug. Det var en sort jakke, der var kort foran, men nåede ned til knæene bagpå.

For kvindernes mode var det afgørende øjeblik opfindelsen af den enkle sorte kjole (den lille sorte sag) designet af Coco Chanel i 1926. Siden da er længden på nederdele og kjoler gået op og ned, og moden har ændret sig, men den sorte kjole har ikke mistet sin position som det væsentlige element i en kvindes garderobe. 

Designeren Karl Lagerfeld, der forklarede hvorfor sort var så populær, sagde: "Sort er den farve, der går med alt. Hvis du er klædt i sort, så er du på sikker grund". 

Modedesigneren Christian Dior sagde: "Elegance er en kombination af usædvanlighed, naturlighed, omhyggelighed og enkelhed" og sort er eksemplificeret elegance.

Mange kunstnere af både populær og europæisk klassisk musik, herunder den franske sanger Edith Piaf, og violinisten Joshua Bell har traditionelt båret sort på scenen under forestillinger. 

Den amerikanske country & western sanger, Johnny Cash var også altid klædt i sort på scenen. 

I slutningen af det 20. århundrede blev sort den symbolske modefarve for subkulturerne punk og goth.

Læs om andre farver blå, rød, orange og gul her.

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip