Frastødt professor: Visse hunderacer burde vi lade uddø

Vi burde stoppe med at avle visse racer af hunde og simpelthen lade dem uddø, mener professoren.

Det er menneskets skyld. Og derfor bør vi også være ansvarlige og rydde op i den genetiske bunke af problemer, vi har skabt for dyrene. Det mener professor Odd Vangen ved Norges miljø- og biovidenskabelige Universitet, ifølge det norske medie nrk

Han er forarget over at se mængden af problemer, vi har skabt ved at avle ører længere, øjne større, ben kortere og snuder fladere på hunde gennem tiden.

Det er det rene dyreplageri, slår han fast:

- Der er en del racer, som forsat fremavles, på trods af at der burde være sat en streg over racens eksistens for længst. Jeg snakker om racer, hvor man er nødt til at foretage kejsersnit, og der forekommer vejrtrækningsproblemer i en ung alder, siger han til nrk.

Det er gået så vidt, at der for visse racers vedkommende burde forbyde al avl, så racen kan uddø, af ren og skær etiske grunde, uddyber Odd Vangen.

I visse tilfælde skyldes legen med dyrenes arv og ophav, at ejerne gennem tid har ønsket at vinde diverse konkurrencer på dyrenes vegne. I andre tilfælde skyldes avlsproblemerne, at racen simpelthen er blevet indavlet, forklarer han.

Det medfører, udover de allerede nævnte gener, problemer så som hjerte-kar-sygdomme, mave-tarm-sygdmme, muskel-og-skelet-sygdomme og –problemer. Den kan også være gal med nerveapparatet, ifølge mediet og et tidligere britisk studie af de 50 mest populære hunderacer fra 2009.

Mener du, at vi skal lade racer med genetiske problemer uddø?

Læs også: Se de vilde før- og efterbilleder: Sådan har mennesket ændret forskellige hunderacer over tid

Følg Dagens Dyr for flere lignende artikler:

 

 

 

Dagens Gossip