Her er grunden til, du ikke skal servere figner for vegetarer

Skrevet af Marie Milling

08/04/2015
Det her vil sikkert overraske mange.

Mest læste i dag

Spiser du tørrede figner, er der en risiko for, at der er en afdød hveps i.

Læs også: To mænd myrede homoseksuelle: Nu er de blevet gidt med hinanden i fængslet

Det fortæller Nina Rønsted, som er professor ved Statens Naturhistoriske Museum.

Figner, som er tørrede, stammer fra egne, hvor der i højere grad foregår mere af den naturlige bestøvning af figner.

En speciel art hvepse, lever i et afhængighedsforhold med fignen, som resulterer i, at der kan være hvepse, som dør inde i fignen.

Død hun-hveps
Det er hun-hvepse, som kravler ind for at lægge sine æg. Til sidst vil hun som regel dø inden i en figne af alder eller udmattelse.

Derfor kan man spise, hvad er de omdannede rester af en afdød hveps, når man spiser en naturligt dyrket figne.

Man vil dog ikke som forbruger, komme ud for at knase i en hveps, når man spiser en figen.

Frugten nedbryder hvepsen, så det hele er figen til sidst. Så nar det knaser, så er det kun frø, man kan mærke.

Læs også: Den lille lodne sensation: Får skaber ny dyrerace

Men er man religiøs angående indtagelse af animalske produkter, skal man nok holde sig fra de tørrede figner, forklarer Nina Rønsted.

Hun understreger dog, at hvis der er tale om friske figner, som man køber i sit lokale supermarked, så er der ikke hvepse i.

- Man har som med mange andre fødevarer fundet mere effektive metoder at dyrke dem på, og der gælder der en anden bestøvelsesprocess, forklarer Rønsted.

Følg Dagens Videnskab for flere lignende artikler: