Kæmpe lysglimt - muligvis fra meteor - set i Skandinavien

Et "mærkeligt lys på himlen" fik folk i både Sydsverige og Sydnorge til at ringe til myndighederne for at berette om et underligt fænomen, der fik himlen til at lyse op.

Og også i Danmark har der været meldinger om, at der fredag aften har været et usædvanligt lysglimt på himlen, bekræfter Michael Skelbæk, vagthavende meteorolog ved DMI.

- Vi har registreret, at der har været et stærkt lysglimt på himlen. Vi har ikke fået henvendelser fra almindelige borgere, men mine kolleger på militærbasen i Karup har fået henvendelser fra piloter, der havde oplevet lysglimt, siger Michael Skelbæk til Ritzau.

Det skarpe lys er også blevet observeret i Sverige, Norge og Tyskland, skriver nyhedsbureauet NTB.

Lars Hermansson, der er projektleder ved instituttet for fysik og astronomi ved Uppsala Universitet, siger til den norske avis Aftenposten, at en meteor er årsag til lysglimtet.

- Det var en meteor, og den eksploderede flere gange. Det var et specielt lys, og jeg har aldrig set så lysstærk en meteor i mit liv, siger han til avisen.

Michael Skelbæk fra DMI kalder det "sandsynligt", at der er tale om en meteor.

Billeder fra universitetet i Uppsala viser det skarpe lys, der var kraftigere end Månen, da meteoren eksploderede.

Lars Hermansson vurderer, at meteoren var på størrelse med en fodbold og bestod af sted eller jern.

Den norske redningstjeneste HRS skriver på Twitter, at lyset kunne ses ved 19-tiden fredag aften flere steder.

- 19.07 Lys observeret på himlen flere steder i den sydlige del af Sydnorge og nordlige Danmark. Det drejer sig efter al sandsynlighed om et himmellegeme, skriver HRS.

/ritzau/